• Головна
  • Новини
  • Кремль готується залякувати й підкуповувати представників УПЦ (МП), аби вони не переходили до помісної Церкви, - Депрелігій...

Кремль готується залякувати й підкуповувати представників УПЦ (МП), аби вони не переходили до помісної Церкви, - Депрелігій

24.04.2018, 12:35
Кремль готується залякувати й підкуповувати представників УПЦ (МП), аби вони не переходили до помісної Церкви, - Депрелігій - фото 1
Серед очільників парафій та єпархій Московського Патріархату в Україні є частина тих, хто погоджується увійти до єдиної помісної Церкви, однак на них зараз чинитиметься неймовірний тиск з боку Росії.

Серед очільників парафій та єпархій Московського Патріархату в Україні є частина тих, хто погоджується увійти до єдиної помісної Церкви, однак на них зараз чинитиметься неймовірний тиск з боку Росії

Про це заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей міністерства культури Андрій Юраш в ефірі програми "Студія Захід" з Антіном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

Юраш.jpg

"Там (в УПЦ Московського Патріархату - ред.) є група тих ієрархів, які однозначно зорієнтовані на Москву, і які не бачать свого духовного поступу без московського центру. З іншого боку, є інша група, яка реалістично налаштована. Але треба розуміти, що їхня позиція є дуже вразливою, тому вони будуть обережними", - пояснив він.

При цьому, наголосив Юраш, на цю проукраїнську групу всередині УПЦ (МП) зараз здійснюватиметься "величезний тиск".

"Їм будуть погрожувати канонічними санкціями і будь-якими іншими карами. Але від 1991 року ситуація змінилася, коли їх можна було легко зламати і змінити їхню позицію", - додав він.

Зокрема, 1-3 листопада 1991 року, після того як було проголошено Незалежність України, тодішній голова Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом, митрополит Київський і Галицький Філарет зібрав усіх 16 українських православних архієреїв і всі вони підписали "прохання до патріарха Алєксія II (Рідігера) з проханням дарувати автокефалію", продовжив Юраш.

Однак, за деякий час, нагадав урядовець, з цих 16 підписів 14 було відкликано.

"Якби ієрархи в той час дотрималися свого звернення, якби вони були послідовними в підтримці українського першоієрарха, я думаю, ми би не мали сьогодні цих проблем (з визнанням канонічності УПЦ КП - ред.)", - підсумував Юраш.

У четвер, 19 квітня, президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді звернувся до народних депутатів з закликом підтримати проект постанови про звернення до вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томоса (указу) про автокефалію православної церкви в Україні.

268 народних депутатів проголосували за це звернення. Проти проголосували 36 нардепів (33 - з "Опоблоку", 2 - з "Відродження", 1 позафракційний).

22 квітня стало відомо, що Вселенський Патріархат приступив до розгляду прохання України.