• Головна
  • Новини
  • Про свободу совісті та державно-церкові відносини йшлося на круглому столі у Комітеті з питань культури і духовності...

Про свободу совісті та державно-церкові відносини йшлося на круглому столі у Комітеті з питань культури і духовності

29.10.2015, 10:11
Про свободу совісті та державно-церкові відносини йшлося на круглому столі у Комітеті з питань культури і духовності - фото 1
Про свободу совісті та державно-церкові відносини йшлося на круглому столі у Комітеті з питань культури і духовності

Круглий_стіл_ВР_1.jpg28 жовтня 2015 року відбувся круглий стіл за участі народних депутатів України, представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, органів центральної виконавчої влади, Генеральної прокуратури України, експертів у сфері свободи совісті та захисту прав людини, громадських організацій.

За повідомленням офіційного сайту Комітету ВР з питань культури і духовності, метою заходу було обговорення та вироблення механізмів законодавчого реагування для вирішення низки нагальних питань у сфері свободи совісті і державно-церковних відносин в Україні. Голова Комітету  Микола Княжицький наголосив на важливості збереження принципу партнерства як основи розвитку церковно-державних відносин та гарантії стабільності держави.

Єленський.jpgГолова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Віктор Єленський визначив пріоритетні напрямки удосконалення правового поля у релігійній сфері. Він зазначив, що саме за період роботи Верховної Ради України VIII скликання помітно зросла динаміка законодавчих ініціатив та активізувався процес удосконалення законодавчої бази у зазначеній сфері.

Учасниками заходу проаналізовано поточний стан державно-церковних відносин упродовж 2014-2015 років, зокрема випадки безпрецедентного порушення релігійної свободи та фундаментальних прав віруючих в анексованому РФ Криму та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій звернулись до народних депутатів України з проханням поширювати інформацію про факти порушення свободи совісті на окупованих територіях, використовуючи всі можливості міжпарламентських зв’язків.

Присутні обговорили питання доцільності прийняття проекту Концепції державно-конфесійних відносин, реєстрації релігійних громад, необхідності внесення та уточнення змін до Закону про «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і «Про альтернативну службу», правове визначення інституту капеланства, його повноважень, фаховості.

Новинський.jpgЯк йдеться у повідомленні, гострі дискусії виникли у ході обговорення проблеми міжконфесійних переходів, піднятої народним депутатом України Вадимом Новинським.

Учасники заходу наголосили на важливості дотримання  вимог законодавства України при вирішенні цього питання. Народні депутати запевнили, що Комітет з усією відповідальністю та в межах своїх повноважень виконує контроль за збереженням правових відносин у сфері свободи совісті.

Народні депутати України підтримали ініціативу Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо створення при Комітеті з питань культури і духовності робочої групи у складі народних депутатів, членів ВРЦіРО, експертів, громадськості, метою якої буде усунення законодавчих прогалин у сфері свободи совісті та опрацювання концептуальних рішень.