• Головна
  • Новини
  • «Жодна автокефалія у світі не була реалізована без відповідного ангажування влади», – Голова Депрелігій...

«Жодна автокефалія у світі не була реалізована без відповідного ангажування влади», – Голова Депрелігій

11.08.2015, 11:46
«Жодна автокефалія у світі не була реалізована без відповідного ангажування влади», – Голова Депрелігій - фото 1
Ті, хто звинувачують державу у начебто втручанні у релігійні справи, наголошує голова Депрелігій, працюють на «постачання палива» російській та проросійській агітаційній машин.

Юраш.jpgexklusiv.gifГолова Департаменту у справах релігій та національностей при Міністерстві культури Андрій Юраш в інтерв’ю РІСУ відповів на закиди опонентів нинішньої влади щодо втручання держави у релігійну сферу. Ті, хто звинувачують державу у начебто втручанні у релігійні справи, наголошує голова Депрелігій, працюють на «постачання палива» російській та проросійській агітаційній машин.

Чиновник акцентує на тому, що прямий обов’язок держави – допомогти кожній релігійній групі у реалізації її конституційного права на ті форми релігійного самовираження, які вони вбачають доречними. Тому все, що держава може, вона має зробити для гарантування прав віруючих».

«Дехто з опонентів теперішньої влади звинувачує виконавчу владу в Україні у тому, що Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк писав листи Вселенському Патріарху в Константинополь, нібито втручаючись у релігійні справи. Але нами було пояснено, що відповідальний на розвиток релігійної ситуації у державі уряд готовий писати такі ж звернення чи листи для кожної релігійної структури, якщо виникне така потреба і якщо це сприятиме вирішенню нагальних потреб конкретної деномінації», – наголошує Андрію Юраш.

За його словами, структури виконавчої влади на сучасному етапі активно заангажовані, зокрема, до написання необхідних документів, у тому числі й до закордонних структур, у справі організації хаджу українських мусульман у рамках так званої української квоти. Тому цілком логічно і закономірно, що подібну схему чи методику виконавчі органи застосовують і у випадку православного, найбільш конфліктного релігійного середовища в Україні.

«Якщо одна (до того ж набагато більша, ніж їхні опоненти) частина українських православних прагне увійти в євхаристійне єднання з Константинопольським Патріархатом та отримати визнання з боку світової православної спільноти, то завдання держави – максимально сприяти цьому процесові, у тому числі й через написання відповідних листів. Якщо інша частина православного середовища буде наполягати на своєму прагненні й надалі залишатися під патронатом Московського Патріарха, то ми, не сумніваючись, ініціюємо звернення до Патріарха Кіріла з проханням залишити ту частину українських православних під своєю юрисдикцією.

Себто, прямий обов’язок держави - допомогти кожній релігійній групі у реалізації її конституційного права на ті форми релігійного самовираження, які вони вбачають доречними. Тому все, що держава може, вона має зробити для гарантування прав віруючих. Я вже навіть не хочу звертатись з цього приводу до суто богословських аргументів, адже вони з точки зору держави не можуть бути мотиваційними. Думаю кожен, дотичний до релігійної сфери, розуміє, що жодна автокефалія у світі не була реалізована без відповідного ангажування влади. Тому ті, хто звинувачують державу у начебто втручанні у релігійні справи, насправді роблять свідому підміну понять, чим знову ж таки працюють на «постачання палива» російській та проросійській агітаційній машині», – сказав Андрій Юраш.