• Головна
  • Проекти
  • У Держдепнацрелігій назвали бандитським захоплення храму УПЦ КП в Криму...

У Держдепнацрелігій назвали бандитським захоплення храму УПЦ КП в Криму

04.06.2014, 11:50
У Держдепнацрелігій назвали бандитським захоплення храму УПЦ КП в Криму - фото 1

Департамент у справах релігії та національностей Міністерства культури України рішуче протестує проти силового, відверто бандитського, з застосуванням фізичної сили, захоплення храму Покрови Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Київського Патріархату у селищі Перевальне.

Володимир Юшкевичexklusiv.gif«Департамент у справах релігії та національностей Міністерства культури України рішуче протестує проти силового, відверто бандитського, з застосуванням фізичної сили, захоплення храму Покрови Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Київського Патріархату у селищі Перевальне, що під Сімферополем в Автономній Республіці Крим», — йдеться у коментарі РІСУ директора Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Володимира Юшкевича.

«Обурює те, що злочинний акт захоплення храму УПЦ відбувся з ініціативи та прямої підтримки священика УПЦ (Московського Патріархату). Видно, священик забув не лише вимоги українського, міжнародного законодавства, але й заповідь про те, що «блаженні миротворці». Є підозра, що такі злочинні дії відбуваються не без потурання священноначалія. У зв’язку з цим, Державний департамент у справах релігій і національностей звертається до Предстоятеля Російської Православної Церкви, Патріарха Московського Руси Кирила та правлячого архиєрея Кримської єпархії митрополита Лазаря з вимогою рішуче засудити злочинні дії кліриків Кримської єпархії УПЦ (МП) та бойовиків, які заявляють про приналежність до цієї Церкви», — заявив у коментарі Володимир Юшкевич.

Український чиновник нагадує, що «такими агресивними діями Московський Патріархат порушує пункт 3 спільного послання Предстоятелів Православних Церков, яке було прийняте на Фанарі у Стамбулі (Константинополі) у березні цього року, де однозначно засуджено вселенським православ’ям насильницьке захоплення монастирів і храмів».

Директор Департаменту у справах релігій і національностей принагідно висловив вдячність за конструктивну позицію Предстоятелю Української Православної Церкви, Митрополиту Київському і всієї України Володимиру, оприлюднену у заяві його секретаря, митрополита Переяслав-Хмельницького Олександра з чітким засудженням хвилі насилля та закликом до єдності та злагоди в Україні.

«Ми сприймаємо акт вандалізму та наруги над почуттями віруючих у Криму як провокацію проти міжконфесійного миру та злагоди, покликану розпалити ворожнечу на території України. Підтримка тероризму, підігрівання ненависті – головна політика, стратегія і тактика російських окупантів у Криму», — переконаний Володимир Юшкевич.

«Уже зрозуміло, що захоплення храму в Перевальному мало на меті ще й спровокувати конфлікт по всій Україні. Кремлівські стратеги думали, що після цього почнуться погроми храмів УПЦ (МП) на континентальній території України. Як керівник Департаменту у справах релігій і національностей, хотів би заявити, що українська влада не допустить розпалювання міжконфесійної війни, всіляко захищатиме конституційні права та свободи громадян, зокрема, право на свободу совісті та віросповідання», — запевняє Директор департаменту у справах релігій і національностей Мінкульту України.

«Цілком очевидно, що Російська Федерація діє в Криму, як агресор. Для окупаційної влади головне розсварити жителів півострова, пролити якомога більше крові та провести зачистку українського населення в кращих традиціях гітлерівського расизму», — стверджує він.

«На жаль, сьогодні ми можемо говорити про цілу державну політику геноциду з боку Росії, яка втілюється за підтримки маріонеткової, самопроголошеної, влади Криму, та спрямована проти мирного населення АРК, — твердить Володимир Юшкевич. — Цинічна заборона проведення вшанування трагічної дати депортації кримськотатарського народу, утиски віруючих Української Греко-Католицької Церкви, захоплення храмів Української Православної Церкви Київського Патріархату, заборона проведення культурних заходів української громади, закриття українських шкіл і класів, викрадення та катування громадських активістів, терор і залякування людей, які не погоджується з діями нового режиму – все це широкий фронт злочинної діяльності путінської Росії в Криму».

«Складається враження, що окупаційна влада в Криму вирішила повністю знищити Українську Православну Церкву Київського Патріархату та Українську Греко-Католицьку Церкву на території Кримського півострова. Росія та підконтрольній їй терористи діють не лише силою, але й економічними санкціями. Так погроми проти УПЦ КП втілюють і в економічних репресіях. Зокрема, нещодавно завдяки діям так званої Державної ради Республіки Крим кафедральний собор УПЦ КП святих Володимира та Ольги у м. Сімферополі опинився на межі закриття. Окупаційна влада підвищила орендну плату у 600 тисяч разів! Зрозуміло, що громада віруючих не здатна сплатити такі кошти», — пояснює директор департаменту Міністерства культури України.

Також В.Юшкевич повідомив, що у Верховній Раді України вже з’явилася ініціатива лінійної протидії наступу на храми УПЦ КП і УГКЦ у Криму. «Так деякі народні депутати України вже пропонують у випадку, якщо окупаційна влада в Криму не скасує такі драконівські орендні ставки, підвищити оренду для УПЦ (МП) за оренду церковного майна, приміщень і культових споруд, які перебувають у державній власності та використовується цією конфесією за договором, з метою компенсації оренди церковного майна для УПЦ КП і УГКЦ у Криму. Законодавці також планують у випадку ліквідації Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату на території Криму, передати УПЦ КП у якості компенсації майно, яке знаходиться у користуванні УПЦ (МП) на території материкової частини нашої країни, аж до повернення Криму до складу України».

Керівник Державного департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України сподівається, що Російська Федерація схаменеться у своїй агресії та зупинить терор і насилля проти УПЦ КП і УГКЦ на території Криму і до втілення цих законодавчих ініціатив не дійде.

Він переконаний, що «Крим повернеться в Україну і за ці злодіяння рано, чи пізно, всі причетні мають відповісти та понести законне покарання».

Департамент справах релігій і національностей звертається до міжнародних і правозахисних організацій із проханням допомогти припинити дискримінацію, утиски  та знущання над віруючими у Криму.