• Головна
  • Новини
  • На Міністерство культури покладено основні функції ліквідованого Держкомнацрелігій – Указ Президента...

На Міністерство культури покладено основні функції ліквідованого Держкомнацрелігій – Указ Президента

08.04.2011, 13:41
На Міністерство культури покладено основні функції ліквідованого Держкомнацрелігій – Указ Президента - фото 1
Повноваження Мінкультури у сфері релігії більшою мірою скоротилися, якщо порівнювати їх з обсягом функцій і прав, якими був наділений Держкомнацрелігій відповідно до свого Положення.

Президент.jpgУказом Президента України № 388/2011 від 6 квітня затверджено Положення про Міністерство культури України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відтепер Мінкультури повноважне здійснювати функції, покладені на нього у зв’язку з ліквідацією Державного комітету у справах національностей та релігій в рамках оптимізації системи центральних органів виконавчої влади.

Згідно з указом, Мінкультури є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері міжнаціональних стосунків, релігії та захисту прав національних меншин України.

До основних завдань Міністерства належить формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин та релігії.

За Положенням, у компетенцію Мінкультури входить сприяння зміцненню взаєморозуміння і терпимості між релігійними організаціями різних віросповідань;здійснення в установленому порядку реєстрації статутів (положень) релігійних організацій, а також змін і доповнень до них; забезпечення релігієзнавчої експертизи за участю представників релігійних організацій та відповідних спеціалістів. Міністерство також відтепер здійснює офіційне погодження можливості займатися проповідницькою чи іншою канонічною діяльністю, виконання релігійних обрядів священнослужителями, релігійними проповідниками, наставниками, іншими представниками зарубіжних релігійних організацій, які є іноземними громадянами і тимчасово перебувають в Україні; сприяє участі релігійних організацій у міжнародних релігійних рухах, форумах, ділових контактах із міжнародними релігійними центрами і зарубіжними релігійними організаціями, здійснює контакти і координаційні зв'язки з відповідними органами інших держав із цих питань; готує пропозиції щодо передачі культурних цінностей для постійного зберігання в державну частину музейного, бібліотечного та архівного фондів або релігійним організаціям.

Зазначені повноваження Мінкультури переважно збігаються зі статтею 30 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», яка визначає функції державного органу України у справах релігій. Однак в Положенні про Міністерство культури не відображені такі функції цього органу влади, визначені Законом: «на прохання релігійних організацій сприяє досягненню домовленості з державними органами та подає необхідну допомогу в питаннях, що потребують вирішення цих органів; подає консультативну допомогу державним органам у застосуванні законодавства про свободу совісті та релігійні організації».

Таким чином, повноваження Мінкультури у сфері релігії більшою мірою скоротилися, якщо порівнювати їх з обсягом функцій і прав, якими був наділений Держкомнацрелігій відповідно до свого Положення. Зокрема, Міністерство не має функції щодо «сприяння у вирішенні питань, пов'язаних з поверненням релігійним організаціям культових будівель, споруд та іншого майна».

Також Положення про Мінкультури не містить обов’язку щодо «ведення обліку (реєстру) релігійних організацій, що діють в Україні, та культових будівель, споруд та іншого майна, які належать релігійним організаціям та/або використовуються ними, а також колишніх культових будівель, споруд та іншого майна, які використовуються не за призначенням».