• Головна
  • Новини
  • Розпочав роботу семінар «Протестантизм в Україні у пам’ятках історії та культури»...

Розпочав роботу семінар «Протестантизм в Україні у пам’ятках історії та культури»

06.10.2010, 11:56
Розпочав роботу семінар «Протестантизм в Україні у пам’ятках історії та культури» - фото 1
Стажування працівників Міністерства культури і туризму України на тему «Протестантизм в Україні у пам’ятках історії та культури» 4 жовтня розпочалося у Львівському музеї історії релігії

exklusiv.gifСтажування працівників Міністерства культури і туризму України на тему «Протестантизм в Україні у пам’ятках історії та культури» 4 жовтня розпочалося у Львівському музеї історії релігії. На семінарі, який триватиме до 8 жовтня, розглядають історію становлення протестантизму в Україні, його роль в національно-культурному житті держави, висвітлення історії протестантизму в експозиціях та виставках тощо.

Координатор семінару — завідувач науково-методичного відділу Львівського музею історії релігії Микола Хмільовський.

«Протестантизм – це один з напрямків християнства, проте, навіть зараз багато людей цього не знають. За останні 20 років його стан в Україні значно змінився: зросла кількість церков, змінилась географія. Але протестантизм досі мало досліджений і представлений у краєзнавчих музеях. Тому метою заходу є привернути більшу увагу до розвитку протестантських церков в Україні, розповісти про напрямки їх діяльності. Для багатьох молодих працівників музеїв це взагалі новинка», — зазначив Богдан Литвин, науковий співробітник науково-методичного відділу Львівського музею історії релігії.

Подібний семінар з протестантизму, як зауважили організатори, відбувається вперше за останні десятиріччя. Працівники музеїв та інших закладів культури України, які беруть участь в заході, мають змогу послухати доповіді вчених-релігієзнавців та науковців музею. Учасників семінару ознайомлюють з досвідом духовної, доброчинної та культурно-освітньої роботи Церков християн віри євангельської (ХВЄ), євангельських християн-баптистів (ЄХБ), адвентистів сьомого дня (АСД). В програмі семінару — також зустріч з представниками Львівського регіонального відділення Українського біблійного товариства.

В рамках заходу у Львівському музеї історії релігії відкрили виставку «Протестантизм в незалежній Україні». Новостворена експозиція протестантизму — це насамперед історія протестантського руху у світі. Цю тему розкривають літографії, одяг архиєпископа і пастора, різноманітні предмети культу, книги, журнали, календарі, багаточисельні фотографії, Біблія у перекладі Мартіна Лютера.

До виставки долучилися представники Німецької Лютеранської Церкви в Україні, Української Лютеранської Церкви у Львові, Євангельсько-Реформаторської Церкви в Україні, Всеукраїнський союз церков християн віри євангельської (п’ятидесятники), Церква адвентистів сьомого дня (АСД) та ін.