• Головна
  • Новини
  • Німецько-Лютеранська Церква України отримала нового очільника...

Німецько-Лютеранська Церква України отримала нового очільника

03.12.2019, 12:30
Німецько-Лютеранська Церква України отримала нового очільника - фото 1

30 листопада в Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві України відбулася інсталяція єпископом НЄЛЦУ Павла Шварца. Згідно з віровченням лютеран, посада єпископа є не вищим ступенем священства, а особливим покликанням. Тому лютерани урочисто відзначають власне інсталяцію нового очільника.

30 листопада в Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві України відбулася інсталяція єпископом НЄЛЦУ Павла Шварца. Згідно з віровченням лютеран, посада єпископа є не вищим ступенем священства, а особливим покликанням. Тому лютерани урочисто відзначають власне інсталяцію нового очільника.

Світлина НЄЛЦУ

Урочисте богослужіння, благословення нового єпископа та святкування відбулося у церкві Святої Катерини лютеранської громади Києва, — повідомляє власкор РІСУ.

Павло Шварц, як зазначено на сайті НЄЛЦУ, отримав благословення, права і служіння єпископа від Голови Єпископської Ради Союзу ЄЛЦ єпископом ЄЛЦ Сибіру, Уралу та Далекого Сходу Олександра Шайермана. Йому асистували: єпископ Євангелічно-Аугсбурзької Церкви в Республіці Польща Єжи Самєц, єпископ ЄЛЦ Грузії Маркус Шох, єпископ ЄЛЦ Угорщини Петер Кондор, Єпископ ЄЛЦ Киргизстану Альфред Айххольц, Єпископ Євангелічної Церкви Аугсбурзького віровизнання в Словаччині Ян Хробонь.

У своїй промові єпископ Павло Шварц, беручи до уваги проблемні ситуації, що мали місце в НЄЛЦУ останніми роками, наголосив, що Церква – це не організація єпископа, а спільнота, члени якої всі разом є Тілом Христовим.

Фото Олександра Гросса

«Це хибне уявлення, що горстка священиків урятує Церкву, — звернувся єпископ до присутніх на урочистостях парафіян церкви Св.Катерини та численних гостей. — Командна праця – це нова ідея як для нашої Церкви, так і для всього суспільства. І саме вона потрібна нам зараз. Жоден з єпископів не є Христом, досконалою людиною, яка завжди має гарний настрій, завжди підтримає і допоможе. Єпископ завжди залишатиметься людиною, звичайним грішником, що так само як усі віряни, потребує Божої благодаті, а може й більше, адже його спокуси владою і грошима є більші. Єпископ сам є вівцею, а іноді й бараном, який веде свою отару не туди. Він потребує підтримки священства і мирян».

Павло Шварц також нагадав, що в центрі життя як єпископа, так і всіх вірян має бути Христос. «Служіння потребуючим, громадська діяльність, концерти – це все є другорядним, а головним є Бог», — підкреслив єпископ.

Нагадаємо, що 9 жовтня на Соборі Церкви в Одесі єпископським візитатором Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України на один рік обрали 36-річного пастора Німецької євангелічно-лютеранської громади Павла Шварца. Це сталося після того, як представники більшості громад виголосили недовіру попередньому єпископу НЄЛЦУ Серге Машевські та завершили його повноваження. 30 листопада в церкві Св.Катерини у столиці України Павло Шварц став повноправним єпископом НЄЛЦУ.

«Сподіваємося, що ця подія знаменує новий етап у розвитку спільноти Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України, однієї з провідних Церков нашої країни, за яку ми переживаємо», — прокоментував РІСУ заступник голови Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України Юрій Решетніков. — «Ця подія має перегорнути сторінку певних проблемних моментів, які бувають в історії будь-якої Церкви та приведе до стабілізації ситуації. Церква нарешті отримала свого легітимного очільника, його легітимність підтверджена керівниками практично усіх європейських німецьких лютеранських спільнот».

«Здавалося б, ця подія це внутрішня справа Лютеранської Церкви, — каже РІСУ очільник Українського реформатського товариства Олександр Павлюк. — Однак від того, хто очолює Церкву, залежить і її позиція щодо подій у країні, і міжконфесійні відносини, і контакти з владою країни. Дуже вдалою є кандидатура Павла Шварца – це освічена, енергійна й відкрита людина, яка буде добре виконувати своє служіння».

В урочистому богослужінні на честь інсталяції єпископа взяли участь представники найбільших лютеранських Церков Європи, зокрема, генеральний секретар Спільноти Євангелічних Церков Європи Маріо Фішер, Європейский секретар Всесвітньої Лютеранської Федерації Іренеуш Лукаш, старший церковний радник Німецького національного комітету Всесвітньої Лютеранської Федерації Норберт Денеке та багато інших.

Церкву і нового єпископа привітали Посол Федеративної Республіки Німеччини Анка Фельдхузен, Посол Латвійської Республіки Юріс Пойканс, представники інших держав та християнських конфесій України.

Свідоцтво про поставлення єпикопа

Лист міжнародних єпископів і високопосадових церковних репрезентантівЛист міжнародних єпископів і високопосадових церковних репрезентантівЛист міжнародних єпископів і високопосадових церковних репрезентантів