• Головна
  • Новини
  • Німці подарували лютеранському кафедральному собору Одеси нові дзвони...

Німці подарували лютеранському кафедральному собору Одеси нові дзвони

01.03.2010, 14:47
Німці подарували лютеранському кафедральному собору Одеси нові дзвони - фото 1
Встановлення дзвонів – один з останніх етапів відновлення кірхи. Її відкриття після відновлення, яке триває кілька років, заплановано на 17 квітня.

Odesa_kirha.jpgОДЕСА – Чотири нових дзвони, які відлили в дзвонарній майстерні Рудольфа Пернер в м. Пассау (Німеччина), освятили і встановили на лютеранському кафедральному соборі Святого Павла в Одесі. Як повідомляє управління інформації Одеської міськради, найбільший дзвін важить 1 тонну. Він називається – Христовий дзвін і подарований німецьким містом-побратимом Одеси Регенсбургом.

Другий за величиною дзвін, що важить 690 кг, носить ім'я Апостола Павла, третій – вагою в 480 кг, присвячений Апостолу Петрові. Найменший дзвін, вагою 280 кг, був виготовлений на пожертвування одеської лютеранської громади і присвячений святій Діві Марії.

Як повідомив пастор церкви св. Павла, голова Синоду Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви Андрій Гамбург, установка дзвонів – один з останніх етапів відновлення собору, званого одеситами кірхою. Його відкриття після відновлення, яке триває кілька років, заплановано на 17 квітня.

Усього на відновлення Кірхи було зібрано понад 6,5 млн євро, передає Mignews. Перша лютеранська церква на місці Кірхи була освячена в 1827 році. У 1897 році на тому ж місці була побудована власне Кірха, яка могла прийняти більше 1,5 тис. прихожан.

Одеська Кірха – Центральний лютеранський кафедральний собор України. Це пов'язано з тим, що за часів заселення Півдня Новоросії саме на території нинішньої Одеської області була найбільша концентрація етнічних німців. Тоді собор відвідували більше 10 тис. парафіян. Зараз їх в Одесі всього 400, а по Україні – близько 3 тис. чоловік.