• Головна
  • Новини
  • 360 пасторів і єпископів п’ятидесятників України відзвітували про свою роботу...

360 пасторів і єпископів п’ятидесятників України відзвітували про свою роботу

05.04.2013, 15:36
360 пасторів і єпископів п’ятидесятників України відзвітували про свою роботу - фото 1
27-28 березня у Пущі-Водиці (Київ) зібралися 360 пасторів і єпископів з усіх куточків України, щоб підсумувати роботу братства за 2012 рік.

50-десятники.jpg27-28 березня у Пущі-Водиці (Київ) зібралися 360 пасторів і єпископів з усіх куточків України, щоб підсумувати роботу братства за 2012 рік, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт п’ятидесятників України.

Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко, звітуючи про роботу у 2012 році, зазначив, що станом на 1 січня в Всеукраїнський союз ЦХВЄУ налічує 1548 церков, у тому числі 191 в стадії реєстрації. У порівнянні з минулим роком – це на 15 церков більше. Загалом їх членами є 108576 християн, що на 1239 членів більше, ніж минулорік. Зросла також частка молоді у – більш як на 1300 чоловік (загалом зібрання відвідують 24234 молодих християн). За рік було побудовано ще 16 домів молитви і на сьогодні в нашому братстві їх функціонує вже 1139. За кошти церкви побудували ще один сиротинець та будинок для людей похилого віку, шість реабілітаційних центрів, налагоджено постійне служіння ще у трьох тюрмах. Однак є й мінуси: зменшилась кількість недільних шкіл (на 7) загалом сьогодні функціоную 45375 недільних закладів для дітей.

Перший заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк, звітуючи про роботу очолюваного ним місіонерського відділу, теж назвав позитивні факти. За останній рік місією братства «Добрий Самарянин» було відкрито 5 місіонерських точок у Чернігівській, Полтавській і Житомирській областях. А посланці місії «Голос надії» на сьогодні працюють у 15 областях України та на точках за рубежем. Всього це понад 400 працівників на ниві Божій. Ведеться навчання студентів-місіонерів у тому числі на базі Київської семінарії «Благодать і істина», де відкрито нову спеціальність «фельдшер-місіонер». Микола Петрович закликав пасторів працювати над трьома «М» – молодь, молитва, місіонерство.

Про те, що тішить Господа – любов між віруючими різних поколінь - говорив гість, старший єпископ Союзу вільних церков ХЄВ Василь Райчинець. Він згадав про молодь, яка часто має добре бажання, щоб будувати щось нове і велике, але без досвіду старших поколінь це не завжди виходить. «Якщо подивитись на духовну мозаїку України, плакати хочеться, – ділиться Василь Райчинець. – Але яке благословення, коли бачиш церкви, де сивочоле покоління розуміє молодь. Там де протягнута рука дружби, Бог робить чудо». 

Присутніх привітав Іван Русин, ректор Української євангельської теологічної семінарії, на базі якої проходила конференція. А також місіонер Асамблей Божих США Пол Піарке, який висловив своє захоплення свідоцтвами Божої вірності, що змінює людські життя. 

Місіонер у Тамбовській області Росії Рувим Назарчук у свою чергу зазначив, що сьогодні на місіонерській ниві настав важкий час – відчувається кадровий голод. Тому запросив служителів надсилати віруючу молодь на місію до Росії та інших країн.

Про фінансовий стан ЦХВЄУ відзвітував один із старійшин братства, скарбник Союзу, єпископ Іван Хрипта. Про роботу своїх відділів розповіли голова ревізійної комісії Петро Карпов, відповідальний за відділ освіти Віктор Вознюк, за молодіжне служіння Богдан Левицький, за служіння дітям Лариса Мурах, за роботу із християнами-підприємцями Сергій Вінковський, за відділ будівництва Євген Мельничук. У форматі відеозвіту презентувала роботу сестринського служіння Людмила Степанченко. Павло Смаль розказав про результати служіння глухим, Анатолій Коренівський – діяльність аудіо-відео служіння, пастор Олександр Попчук про євангелізаційну роботу у братстві.

На заході говорили також і про проблеми. Про одну з них говорив відповідальний за відділ соціального служіння Рустам Фатуллаев: «Суспільство нам вдячне за соціальну роботу – лунають подяки від голови Пенітенціарної служби України за діяльність у тюрмах, у Верховній Раді відзначають... Однак є й інша сторона. Я бачу, що в церкві назріла потреба реформування відносин щодо служіння (сьогодні воно охоплює три напрямки: реабілітації, тюремне та дітям сиротам). На минулорічній конференції йшлося про роботу місії «Агапе», яка займається долями сиріт, їй потрібна підтримка, але за рік ніхто із пасторів навіть не подзвонив до місії... Чому? Висновок нам треба переглянути свої відносини».

Про іншу проблему розповів відповідальний за відділ зовнішніх та міжнародних зв’язків братства Юрій Кулакевич. Із вступом у дію змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» церкви були визнані юридичними особами, а це означає, що право здійснювати державний контроль над церквою отримали десятки різних служб та організацій. Тому Юрій Кулакевич порадив пасторам запросити церковних юристів для роботи з документами. Крім того ускладнилася процедура приїзду у Україну місіонерів з-за кордону. А також у переддень конференції стало відомо, що державою скасовано старий реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, отже тим, хто отримує допомогу з-за кордону доведеться знову зайнятися «паперовими справами», щоб потрапити до нового реєстру.