• Головна
  • Новини
  • Християни Одеси готуються відзначити 90-ліття п'ятидесятницького руху міжнародною конференцією...

Християни Одеси готуються відзначити 90-ліття п'ятидесятницького руху міжнародною конференцією

20.08.2011, 10:45
Християни Одеси готуються відзначити 90-ліття п'ятидесятницького руху міжнародною конференцією - фото 1
З 7 по 11 вересня в рамках святкування 90-ліття п'ятидесятницького руху на пострадянському просторі в Одесі відбудеться Міжнародна ювілейна конференція "Пробудження 90".

Пробуждение90.jpgЗ 7 по 11 вересня в рамках святкування 90-ліття п'ятидесятницького руху на пострадянському просторі в Одесі відбудеться Міжнародна ювілейна конференція "Пробудження 90".

Святкові богослужіння протягом 2011 року проводяться по всьому світу, де проживає слов'янська діаспора і знаходяться церкви християн євангельської віри. Значна частина урочистих заходів відбудеться в Україні, зокрема, на Одещщині, яка стала колискою «Воронаєвського пробудження» на пострадянському просторі.

В рамках ювілейної конференції в Одесі відкриють музей – експозицію документів, фотографій, копій протоколів допитів та інших розсекречених паперів КДБ. Це єдина у своєму роді експозиція – унікальні свідчення сили духу і віри в Бога, – зазначають організатори конференції.

Володимир-Франчук.jpgРозробку оглядової екскурсії по Одесі «Слідами Воронаєва» координує професор Володимир Франчук, християнський історик, автор книг (одна з найбільш відомих – «Просила Россия дождя у Господа»), генеральний секретар Міжнародного Християнського Центру «Пробудження».

За словами організаторів, гості форуму, а також журналісти зможуть повернутися в епоху 20-х рр. і стати свідками великого пробудження, що охопило всю Росію.

Скиния.jpgДелегати конференції «Пробудження» також зможуть відвідати «Музей під відкритим небом» і побачити репродукцію старозавітньої Скинії Давидової, відвідати богослужіння в Німецькій євангелічно-лютеранській церкви, де свого часу відбувались богослужіння одеських п'ятидесятників.

В рамках урочистостей в Одесі відбудеться відкриття «пам'ятника сподвижникам віри" - першого в історії євангельського руху України.

Організатором конференції є міжнародний християнський центр «Пробудження» (єпископ Петро Сердиченко) за підтримки євангельських церков Одеси. У її участю візьмуть сотні делегатів – священнослужителів з різних регіонів України, Росії, США та ін.

У програмі конференції:

1. Урочисте відкриття конференції.

2. Екскурсія «Слідами Воронаєва».

3. Екскурсія до «Музею під відкритим небом» – репродукції старозавітньої скинії.

4. Наметові богослужіння.

5. Богослужіння в Німецькій євангелично-лютеранській церкві України.

6. Пасторська конференція.

7. Висвячення на служіння.

8. Відкриття Міжнародної Місіонерської Школи.

9. Відкриття пам'ятника сподвижникам віри.

Офіційна сторінка конференції на Facebook.

ДОВІДКА:

Іван ВоронаєвІван Юхимович Воронаєв – проповідник, місіонер, засновник п'ятидесятницького руху в країнах колишнього СРСР. У 1920 році разом з сім'єю Воронаєв оселився в Одесі. 12 листопада 1921 у Сабанському провулку він відкрив першу п'ятидесятницьку церкву. Через кілька років був утворений Союз Християн Євангельської Віри (ХЄВ), головою якого став Іван Воронаєв. До 1926 року п'ятидесятницькі громади з'явилися майже у всіх областях України, а також в центральних районах Росії, на Уралі, Кавказі та в Сибіру.

У 1930 році Іван Воронаєв та його однодумці були заарештовані і заслані до Сибіру. До цього часу немає достовірної інформації про останні роки його життя і смерті. За однією з основних версій, він відстав від колони ув'язнених по дорозі з роботи в концтабір через сильну втому. Конвоїри, не бажаючи витрачати час, спустили на нього сторожових псів. Після цього через кілька годин Воронаєв помер.

До того часу в Україні було відкрито понад 350 п'ятидесятницьких церков, в яких було близько 17 000 вірних.