Українська Християнська Євангельська Церква розділилася

18.06.2013, 10:08
Українська Християнська Євангельська Церква розділилася - фото 1
Представники 235 церков з 345 підписали заяву про вихід з Української Християнської Євангельської Церкви (УХЄЦ), яку очолює єпископ Леонід Падун, член Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій.

Падун.jpgПредставники 235 церков з 345 підписали заяву про вихід з Української Християнської Євангельської Церкви (УХЄЦ), яку очолює єпископ Леонід Падун, член Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, повідомляє Іnvictory.

Про це йдеться в заяві, текст якої опублікований на сайті одеської церкви «Слово життя». Відскановані оригінали всіх заяв з підписами розміщені на сервісі Dropbox.

Серед підписантів заяви 12 єпископів (колишніх членів ради УХЄЦ), пастори зарубіжних церков з Хайфи (Ізраїль), Фаро (Португалія) та Первомайська (Придністров'я, Молдова), а також тюремного служіння.

«Тривалий час нашим старшим єпископом був Леонід Миколайович Падун. На жаль, протягом останніх років в його керівництві Церквою і об'єднанням виникли негативні тенденції, а саме: перевищення повноважень і зловживання владою. Малопомітні для одних, вони були очевидні для людей, які добре знали його», – повідомляється в заяві.

Підписанти заяви підкреслюють, що з різних сторін робилися спроби допомогти Леонідові Падуну побачити невідповідності біблійним стандартам єпископства і змінитися, однак всі «прикладені зусилля виявилися марними і були сприйняті ним, як загроза особистій владі, замах на його авторитет і позицію».

«Нам усім боляче бачити, що замість того, щоб у смиренності визнати свої помилки, старший єпископ Леонід Падун почав активно шукати винних, дискредитувати незгодних з ним, поширювати неправдиву інформацію про істинні причини виниклих проблем. З цієї причини, відповідно до статутів церков, зареєстрованих на підставі Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», наші церкви прийняли рішення про вихід з об'єднання УХЄЦ», – наголошується в заяві.

Підписанти просять не асоціювати їх, як пасторів і церкви, які вони представляють, з об'єднанням УХЄЦ і старшим єпископом Леонідом Падуном.

Раніше Леонід Падун заявив про вихід з об'єднання 28 церков.

Нагадаємо, що між єпископом Леонідом Падуном та представниками «Слово Життя Інтернешнл» (Карл-Густав Северін є одним з лідерів) виник конфлікт – шведська сторона звинуватила єпископа УХЄЦ у невідповідності «стилю лідерства, керівництва, етичних норм роботи з фінансами, стилю життя і поведінки» християнським стандартам. Леонід Падун заперечував звинувачення. Під час його зустрічі з Ульфом Екманом, главою «Слово Життя Інтернешнл», обидві сторони не досягли взаєморозуміння. За результатами зустрічі, шведська сторона заявила, що Леонід Падун відхилив допомогу та сприяння з боку «Слово Життя Інтернешнл», а також відмовився визнати існування проблем у своїй церкві. У свою чергу Леонід Падун зазначив, що Екман сформував свою думку на підставі чуток та наклепів про нього, а пропозиція про подальшу співпрацю була відкинута.