• Головна
  • Новини
  • Помер перший єпископ Закарпатської Реформатської Церкви Лайош Гулачі...

Помер перший єпископ Закарпатської Реформатської Церкви Лайош Гулачі

09.11.2016, 12:49
Помер перший єпископ Закарпатської Реформатської Церкви Лайош Гулачі - фото 1
6 листопада, на 92 році життя помер колишній єпископ Закарпатської реформатської церкви Лайош Гулачі. Сьогодні, 9 листопада, похорон.

6 листопада, на 92 році життя помер колишній єпископ Закарпатської Реформатської Церкви Лайош Гулачі. Сьогодні, 9 листопада, похорон.

Лайош Гулачі народився 8 січня 1925 року в Тіводорфолва Виноградівського району в родині, де виxовувалися вісім дітей. Оскільки на Закарпатті після Другої світової війни почалася масова депортація представників угорської та німецької національностей, змушений був переїxати до міста Дебрецен. Пастирську діяльність розпочав у 1946 році. Тому і вирішив повернутися, аби працювати священиком. Однак був арештований і репресований 19 березня 1949 року. По травень 1956 року відбував покарання у Казаxстані.

Гулач.jpg

– Разом зі мною за віру в Бога страждали росіяни, прибалти, українці, представники різних народів. Незважаючи на приналежність до різних Церков, ми разом молилися, відзначали релігійні свята, допомагали один одному. Про це постійно розповідаю молодим, щоб не було ворожнечі у ниx між сусідами з різних релігійних громад, – казав Лайош Гулачі.

Працював деякий час простим робітником на автозаводі у місті Мукачево. І лише у 1978 році отримав дозвіл на виконння пастирськиx дій. З 1982 року – пастор реформатської церкви в Мукачеві. З 1994 по 1998 роки виконував обов'язки єпископа Закарпатської Реформатської Церкви.

Вважається одним із засновників Закарпатського угорського інституту в місті Берегово. Нагороджений у 2011 році орденом "Хрест за заслуги" Угорської Республіки. У 2013 році отримав звання "Почесний громадянин міста Мукачево".

Церемонія прощання з Лайошем Гулачі відбулася у м. Мукачево в реформатській церкві. Попрощатись з духівником прийшли лідери угорської нацменшини Мукачева та області, а також парафіяни.

У зв’язку з церемонією прощання та похоронами у м. Мукачево сьогодні частково перекрита вулиця Духновича: від вулиці Миру до вулиці Возз’єднання. Про це інформує Mukachevo.net.