Адвентистські дослідники створили Українське наукове товариство імені Теофіла Бабієнка

Адвентистські дослідники створили Українське наукове товариство імені Теофіла Бабієнка - фото 1
Громадська організація «Українське наукове товариство імені Теофіла Бабієнка» має об’єднати науковців, які цікавляться історією адвентизму на українських землях і дотичною тематикою.

«Ми також плануємо публікувати статті на суспільні теми, медичного спрямування, з історії адвентистської церкви, протестантизму загалом», — розповідає один із засновників Товариства Валентин Шевчук.

Результати досліджень Товариство планує оприлюднювати у вигляді публікації у друкованому та цифровому вигляді, проводити круглі столи, наукові конференції, лекції в навчальних закладах. Члени Товариства запрошують до співпраці дослідників будь-яких переконань і конфесій.

Члени Товариства ведуть архівні пошуки, оприлюднили низку статей у фахових виданнях. Товариство підтримує і дослідників-любителів.

Раду засновників склали такі особи:

● Валентин Шевчук — керівник Товариства, аспірант кафедри давньої історії України та архівознавства Львівського національного університету імені Івана Франка;

● Людмила Штанько — кандидатка економічних наук, ректорка Українського гуманітарного інституту;

● Максим Балаклицький — доктор наук із соціальних комунікацій, професор кафедри журналістики Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна;

● Валентина Куриляк — магістерка історії та археології, викладачка кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Українського гуманітарного інституту;

● Анатолій Тершак — магістрант кафедри історії Національного університету «Острозька академія».

Товариство отримало державну реєстрацію від 22 лютого 2018 року.

Публічно оголосили про появу Товариства на організованій під його егідою Міжнародній науковій конференції «Історія Адвентиської церкви як науково-просвітницький проект» (22-25 квітня, м. Буча Київської області).

Засновники Товариства назвали цю організацію на честь свого видатного співвітчизника, бо його духовний шлях ілюструє важливе сподівання адвентистів — що ключові пункти віровчення цієї церкви може самостійно вичитати в Біблії уважний дослідник Божого Слова, повідомила РІСУ Валентина Куриляк.

Туофіл_Бабієнко.jpg

Теофіл Арсентійович Бабієнко (1850-1943) став першим рукопокладеним пастором Адвентистської церкви в Російській імперії, який є вихідцем з місцевого населення, а не із середовища німецьких колоністів. Він є одним із перших православних на українських землях, який в результаті дослідження Біблії увірував у святість суботи для християн, відкинув поклоніння священним зображенням, відкинув учення про безсмертя душі та свідомо прийняв хрещення в дорослому віці шляхом повного занурення у воду. Більше про Теофіла Бабієнка тут.