Нацрада не дала ліцензії релігійному каналу «Надія»

19.04.2012, 10:53
Нацрада не дала ліцензії релігійному каналу «Надія» - фото 1
Телеканал позиціонував себе як сімейний і не афішував зв’язку з Церквою адвентистів сьомого дня.

Надія.jpgНаціональна рада з питань телебачення і радіомовлення не дала ліцензії ТОВ «Телевізійний канал "Надія"» на супутникове мовлення. За видачу ліцензії 18 квітня проголосували лише двоє з шести присутніх членів регуляторного органу (Володимир Манжосов і Оксана Єлманова).

«Надія» - це християнський канал, який містить в ефірі постійні релігійні програми Церкви адвентистів сьомого дня. За словами дирекції каналу, вони не мають наміру пропагувати якусь одну релігійну конфесію, а позиціонують себе як сімейний телеканал.

Зазначимо, що українське законодавство забороняє релігійним організаціям бути засновниками телерадіоорганізацій. У Нацраді «Телекритиці» повідомили, що власниками ТОВ «Телевізійний канал "Надія"» є троє фізичних осіб. Втім, Нацрада не підтримала видачу ліцензії телеканалу. «Навіщо приховувати свою релігійну спрямованість, якщо на сайті її чітко видно?», – резюмував член регуляторного органу Микола Фартушний.

Директор каналу «Надія» В'ячеслав Дем'ян презентував членам Нацради концепцію «позитивного конструктивного телебачення для всієї родини», що пропагуватиме сімейні цінності. «Ми проаналізували те, що зараз є на телебаченні, і побачили, що є потреба запропонувати позитивне телебачення для всієї родини. Наш канал спрямований на збереження сім'ї, адже сьогодні сім'я є основою суспільства», – заявив він.

На запитання заступника голови Нацради Лариси Мудрак, наскільки готовий журналістський колектив і технічні можливості, пан Дем'ян відповів, що в телеканалу підготовлена концепція того, як він працюватиме з партнерами та інвесторами після того, як отримає ліцензію, оскільки до моменту ліцензування він не бачить сенсу в попередніх інвестиціях.

На запитання про програми власного виробництва пан Дем'ян сказав, що телеканал починає виробляти рекламу соціального напрямку, а згодом планує створювати більше власного продукту.

Водночас В'ячеслав Дем'ян підтвердив Ларисі Мудрак, що телеканал здійснює мовлення в Інтернеті та має свій сайт, на якому йдеться про те, що «Надія» - це християнський канал, який містить в ефірі постійні релігійні програми Церкви адвентистів сьомого дня. Сайт «Надії» інформує про те, що телеканал існує вже три роки, має п'ять телестудій і його програми транслюються в тому числі в ефірі регіональних телекомпаній.

Член Нацради Ірина Опілат також звернула увагу на те, що телеканал транслює богослужіння Церкви адвентистів сьомого дня. Також на сайті Церкви адвентистів сьомого дня в Україні вказано, що їхніми медіа є радіо «Голос Надії» і телеканали Hope Channel Europe і «Hope Channel Україна» («Надія»).

«Релігійні організації мають великий вплив, і коли ми говоримо про позитивне телебачення, ми плануємо також співпрацювати з релігійними організаціями. Але ми не хочемо пропагувати якусь одну релігійну конфесію, йдеться про базові християнські цінності», - запевнив пан Дем'ян.