Нацрада покарала телеканал за масові сеанси «цілительства» «апостола» Володимира Мунтяна

Нацрада покарала телеканал за масові сеанси «цілительства» «апостола» Володимира Мунтяна - фото 1
20 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «Возрождение» за трансляцію проповідей Володимира Мунтяна та інших діячів духовного центру «Возрождение» із сеансами «цілительства» та масового гіпнозу та за порушення рекламного законодавства.

Про це повідомляє Детектор Медіа.

Нацрада отримала кілька скарг громадян України Саєнко Г.В., Ханова І.В., всеукраїнської громадської спілки «Всеукраїнські християнські ініціативи» та звернення Служби безпеки України, що цей канал маніпулює свідомістю людей і може нести загрозу фізичному та психічному здоров’ю глядачів. Нацрада провела моніторинг контенту мовника і призначила позапланову перевірку. Регулятор виявив, що канал транслював проповіді із сеансами «цілительства» і масового гіпнозу.

Наприклад, у програмі «Недільне служіння» «єпископ» Людмила Громова «зцілювала» людей: нібито зрощувала кістки, лікувала екзему, анемію, наркозалежність. У програмі «Телекрусейд Молитва за здоров’я» «апостол» Володимир Мунтян нібито знищував «родове прокляття онкології» та зцілював людей. У програмах «Дотик духу» і «Поява духу і сили» теж транслювали проповіді і «зцілення». Разом з процесом «зцілення» канал демонстрував введення людей у масовий гіпноз із втратою свідомості.

Департамент захисту національної державності СБУ надав Нацраді висновок експерта Центру економіко-правових досліджень про те, що такі трансляції можуть розглядатися як маніпулятивний вплив на масову аудиторію з допомогою засобів телебачення.

Нацрада вбачає в цьому контенті порушення частини 4 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», яка забороняє використання в програмах і передачах прихованих вставок, які впливають на підсвідомість.

Також Нацрада під час перевірки зафіксувала ознаки порушення законодавства про рекламу: канал транслював із порушеннями рекламу послуг цілительства та без належного відокремлення рекламу духовного центру «Возрождение».

Члени Нацради одноголосно вирішили оголосити каналу попередження. Також регулятор планує проводити постійний моніторинг ефіру «Возрождения», щоб фіксувати, чи усунув канал порушення.

Член Нацради Сергій Костинський розповів, що Нацрада з 2015 року отримувала скарги на контент «Возрождения», але реагувати на них регулятор вирішив тільки зараз. «У нашій практиці є велика лакуна – релігійні мовники. Вони мають потужне фінансування, серйозну підтримку, гарних юристів, які готові захищати їх у судах. Нам потрібно створити прецедент», – зауважив він.

Представників каналу на засіданні Нацради не було. Вони надіслали регулятору лист, що дізналися про розгляд питання в останній день із сайту Нацради, а ніяких письмових повідомлень не отримували. При цьому Нацрада заздалегідь надсилала запрошення каналу ще на попереднє засідання, але через відсутність представників одного разу вже перенесла питання. Повторне запрошення на засідання доставити знову не вдалося – лист повернувся до Нацради. У Нацраді вважають, що зробили все можливе для запрошення представників каналу на засідання.

У листі керівництво «Возрождения» висловило сумнів в експертному висновку, складеному експертом Центру економіко-правових досліджень. На каналі наголосили, що транслюють події та служіння, які не є забороненими. Також керівництво каналу попросило Нацраду відкласти питання до 15 жовтня, щоб мати можливість провести і надати Нацраді альтернативні експертні висновки щодо контенту каналу.

У Нацраді вирішили не відкладати питання, оскільки його вже одного разу переносили. Крім того, є рішення Верховного Суду України, згідно з яким Національна рада відповідно до норм законодавства має право встановлювати ті чи інші порушення і їй для цього не потрібні ніякі додаткові докази. Тобто Нацрада може брати до уваги якісь експертизи, але вони не є обов’язковими.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук припустила, що канал оскаржуватиме попередження Нацради в суді, і якраз у суді можна замовляти і надавати експертні висновки.

Тим часом телеканал «Возрождение» звернувся до Нацради із заявою про отримання ліцензії на закордонне мовлення на США, повідомив член Нацради Олег Черниш. Цю заяву Нацрада не розглядала, доки не підбила підсумки перевірки за чинною ліцензією на супутникове мовлення на території України.

За даними єдиного державного реєстру, власниками ТОВ «ТРК Відродження ТБ» є Ірина Шершньова та Наталя Сойнікова, однак своїм контентом телеканал пов’язаний з діяльністю релігійної організації – духовного центру «Возрождение».