• Головна
  • Новини
  • У Галичі на місці караїмського храму встановлять пам’ятний знак...

У Галичі на місці караїмського храму встановлять пам’ятний знак

16.02.2020, 09:24
У місті Галичі, що на Івано-Франківщині, встановлять пам’ятний знак на місці, де колись стояла кенаса. Така ініціатива надійшла від нащадків галицьких караїмів.

У місті Галичі, що на Івано-Франківщині, встановлять пам’ятний знак на місці, де колись стояла кенаса. Така ініціатива надійшла від нащадків галицьких караїмів.

Про це повідомила Ольга Януш, екскурсовод відділу “Музей караїмської історії та культури” Національного заповідника “Давній Галич”, у студії Суспільного, пише West news.

“Є нащадки караїмів, які приїжджають в Галич. Їм боляче дивитися, що на місці кенаси частково стоїть багатоповерхівка, частково – пісочниця, де граються діти. І тому з ініціативи нащадків галицьких караїмів, місцевої влади, співробітників та науковців музею (Музей караїмської історії та культури) виникла ідея встановити пам’ятний знак”, – розповідає Ольга Януш.

Зараз уже стоїть основа пам’ятного знака. Згодом там буде вирізьблено Тору, також менору – семисвічник, що є символами караїмського храму, і планують також встановити вирізьблений елемент фронтону, який відтворять за старими фотографіями кенаси 1913 року.

Довідково:

Караїмізм — релігія, яка поєднує в собі риси юдаїзму, християнства та ісламу. Ця релігія ґрунтується на Старому Заповіті, який віряни мають читати та інтерпретувати самі, не покладаючись на сторонні авторитети. Прихильники цієї релігії мають назву караїми, що перекладається як читачі.

Галицька кенаса — кам’яна будівля у місті Галич Івано-Франківської області, яка була знищена у 1986 році.

Близько 1246 року до Галича з Криму приїхало 80 караїмських родин. Селилися вони на вулиці Караїмській і на Залукві. Перша кенаса галицької общини караїмів була збудована з дерева і була знищена у пожежі міста у 1830. На її місці караїми під керівництвом газзана Абраама Леоновіча збудували нову кам’яну святиню.

Під час Першої світової війни кенаса була зруйнована. Будівлю відновили польські консерваційні служби у 1924—1926 роках.

У 1959 році радянська влада заборонила відправу служб у кенасі, а будівля храму використовувалась як склад та майстерні. У 1986 будівлю зруйнували у зв’язку з планами будівництва поруч 9-поверхового будинку.

Майно кенаси вдалося урятувати завдяки попередженню, котре передав тодішній голова райвиконкому Іван Галущак. Більшість елементів інтер’єру перебуває зараз у Музеї караїмської історії та культури, створеному при Національному заповіднику «Давній Галич». У одному з приміщень музею можна побачити згорток Тори, менори, мезузу. Чотириметровий вівтар, де зберігався згорток Тори, був перевезений до Малої Кенаси у Євпаторії. Крім того кришталева люстра з кенаси Галича прикрасила відреставровану кенасу у Вільнюсі.