Караїмам загрожує зникнення

10.08.2010, 11:46
Караїмам загрожує зникнення - фото 1
У Криму, традиційному місті компактного проживання караїмів, їх залишилося всього 800 осіб. Загалом в Україні проживає 1 200 караїмів, у світі їх налічується 2-2,5 тисячі.

Кенаси_Чуфут_Кале1.jpgУ Криму, традиційному місті компактного проживання караїмів, їх залишилося всього 800 осіб. Загалом в Україні проживає 1 200 караїмів, у світі їх налічується 2-2,5 тисячі.

За словами Наталії Кропофової, представника Асоціації кримських караїмів «Кримкарайлар», однією із основних причин зменшення кількості караїмів є недостатнє сприяння місцевої влади у питаннях збереження мови та культурної само ідентифікації караїмів.

Чуфут_Кале1.jpgЯк інформує видання «Багнет», традиційними місцями проживання караїмів є Крим, деякі міста Західної України (Львів, Галич, Луцьк) та район Тракай в Литві. Будучи за мовою, фольклором, традиціями та низці інших ознак тюркським народом, караїми традиційно сповідували караїм — релігію, споріднену з юдаїзмом чи, як її трактують, «секту юдаїзму». На сьогодні українські караїми компактно проживають в містах Феодосія, Євпаторія та Саки. Євпаторія та Феодосія — центри караїмського життя Криму.