Юдеї України святкуватимуть Песах вдома

26.03.2020, 14:31
Культура
Євреї України цього року святкуватимуть одне зі своїх найважливіших релігійних свят виключно вдома, не відвідуючи синагогу. Це пов’язано з розповсюдженням коронавірусу та карантином.

Євреї України цього року святкуватимуть одне зі своїх найважливіших релігійних свят виключно вдома, не відвідуючи синагогу. Це пов’язано з розповсюдженням коронавірусу та карантином.

Про це Вільному радіо розповів голова єврейської громади, рабин Бахмута Хаїм Дубров.

“У зв’язку з пандемією всі синагоги — Європи точно — в цей Шабат (суботу, — ред.) не працювали. Такого історія єврейства вже дуже давно не бачила”, — каже Хаїм Дубров.

Цього року Песах святкуватимуть з 8 по 16 квітня. Але вже тиждень, з 18 березня, у зв’язку з “небезпекою для життя, яку несе COVID-19 у багатьох синагогах країни тимчасово припинили спільні молитви. Рабин України Моше Реувен Асман веде трансляцію богослужінь зі своєї сторінки в соцмережі.

“Песах за межами Ізраїлю святкують 8 днів. Це одне з найважливіших свят, воно описане в Торі (релігійній книзі євреїв, — ред.) — свято Виходу євреїв з Єгипту, де вони були в рабстві дуже довгий час. Перший-другий та сьомий-восьмий дні — святкові. В ці дні не дозволяється вмикати телевізор, тому гадаю ці дні євреї проведуть в тиші та спокої з родиною. Не буде цих постійних новин про пандемію та трішки від цього “відійдуть”, — пояснює рабин Бахмута.

Відзначають Песах у радісній атмосфері, приділяючи велику увагу святковій трапезі — седеру, якою розпочинають свято. В останній день святкування у синагогах влаштовують церемонію “поділу морських вод” в пам’ять про перехід євреями Червоного моря.

Тому єврейська громада почала готуватися до святкування Песаха в умовах жорсткого карантину, адже релігійні євреї мають дотримуватись суворих правил кошерності. Наприклад, одним з необхідних атрибутів свята є маца — коржі з тіста без дріжджів. Об’єднана єврейська громада України розподілила до Песаха 30 тис кілограмів маци безкоштовно серед всіх єврейських громад України. Свою долю вже отримала єврейська спільнота Бахмута, але як її розповсюджувати в умовах карантину, Хаїм Дібров ще не вирішив.

“Деякі єврейські спільноти вчора під час полуденної молитви взяли обітницю постити до сьогоднішнього полудня. Тому що предписано, що коли на спільноту насувається біда, то вона постом намагається умилостивити Всевишнього. Давали цдаку (гроші на благодійність — ред), читали релігійні книги”, — додає Дубров.

Дружина рабина Фрадл Вишедскі з Донецької єврейської громади склала детальний чек-ліст з підготовки до єврейського свята Песах. Цей онлайн-посібник для єврейських жінок містить докладний план закупівель харчів, перевірені рецепти страв та розповіді про традиції.