• Головна
  • Новини
  • У Львові у стіні біля покинутого будинку знайшли старовинні єврейські надгробки...

У Львові у стіні біля покинутого будинку знайшли старовинні єврейські надгробки

05.02.2020, 14:19
Cтаровинні єврейські надгробки - мацеви, віднайщли замурованими у стіну. Про знахідку на вулиці Конотопській у Львові повідомила місцева мешканка. Вона звернулася в організацію, яка займається єврейською спадщиною.

Cтаровинні єврейські надгробки – мацеви – віднайшли замурованими у стіну. Про знахідку на вулиці Конотопській у Львові повідомила місцева мешканка. Вона звернулася в організацію, яка займається єврейською спадщиною.

Усі мацеви були частиною стіни радянської будівлі. Про це інформує Suspilne ua.

"Я сконтактувалася через Facebook із дівчиною, яка живе неподалік. Вона розповіла мені про плиту, яка тут є, надіслала адресу і фото. Вона розповіла, що гуляла і побачила цю плиту. І це дуже позитивний меседж, що українці піклуються про спадщину, шукають контакти когось, хто може врятувати це" - повідомила очільниця проєкту "Єврейська спадщина Рогатина" Марла Осборн.

Після того як Марла Осборн разом із керівником волонтерського центру фонду «Хесед-Арє» Олександром Назаром обстежили стіну, вони знайшли тут ще кілька фрагментів надгробних плит. За його словами, ці плити більш пошкодженні, аніж ті, що раніше віднайшли у Львові, на вулиці Ганни Барвінок.

Сьогодні волонтери знайдені плити перевезли на Янівське кладовище. Зараз там уже зберігається близько 150 надгробків, які привезли сюди раніше з вулиці Ганни Барвінок та з Галицької площі. З них планують в майбутньому створити стіну пам’яті.