• Головна
  • Новини
  • У Чопі на подвір’ї знайдено надгробки з єврейського кладовища...

У Чопі на подвір’ї знайдено надгробки з єврейського кладовища

21.10.2019, 10:48
У Чопі на подвір’ї знайдено надгробки з єврейського кладовища - фото 1
Днями в прикордонному місті Чоп на Закарпатті в приватному подвір’ї знайшли чотири могильні плити з єврейського кладовища. Виявили знахідку господарі, які кілька років тому придбали будинок на вулиці Тисовій і тепер робили ремонт.

Днями в прикордонному місті Чоп на Закарпатті в приватному подвір’ї знайшли чотири могильні плити з єврейського кладовища. Виявили знахідку господарі, які кілька років тому придбали будинок на вулиці Тисовій і тепер робили ремонт.

Про знахідку родина розповіла в мережі, і в коментарях визначили, що, мовляв, плита — з місця поховання учня рабина, датована 1939 роком, про що свідчить напис івритом на одній із плит.

надг-2w.jpg

Однак краєзнавець Роберт Дроб роз’яснив усі неточності. Він розповів, що на плитах, зображених на фото — переважно тексти Псалмів, як це зазвичай є на єврейських могильних плитах.

«Належить» вона молодому юнакові, що навчався в Єшиві (єврейській школі для хлопчиків) рабина Амрама Блума. Дата смерті — 3 тишрея (16 вересня) 1939 року.

«Всі дні йшов очищеною (в розумінні «світлою») дорогою, — написано на плиті. — Помер з хорошим іменем, пішов на вдпочинок, покинувшши дружину і трьох синів». Імені чоловіка на жодному фото немає, оскільки плити обрізані і на фото — їхня нижня частина, ім’я ж зазвичай пишуть у верхній частині надгробку.

надг-3-w.jpg

Загалом, доволі поширене явище, коли могильні плити із закинутого чи зруйноваого кладовища (до речі, не тільки єврейського) здобувають друге життя і потрапляють в жорна суспільного міського чи приватного життя. Ними викладають тротуари, використовують на мурування фундаментів для будинків, в якості точильних каменів та ін. Очевидно, що подібна доля спіткала й плити, знайдені на подвір’ї в Чопі: чітко підпиляні краї говорять тільки про це.

надг-1w.jpg

Донині небагато хто знає, що мощення по обидва боки від колишнього універмагу "Україна" на площі Кирила і Мефодія в Ужгороді складається саме зі шматків надгробків. Краєзнавець Людвіг Філіп пригадує, що ще у 1950-х роках біля ужгородського замку був невеликий греко-католицький цвинтар, на якому ховали священиків та членів їхніх родин.

"Ми малими хлопцями бігали туди гратися, тож я добре пам'ятаю ті красиві мармурові надгробки. На жаль, вони не були зафіксовані у світлинах, а у 1974 році взагалі зникли. Річ у тім, що коли біля замку почали закладати Музей народної архітектури та побуту, цвинтар просто знищили бульдозером. Якісний же чорний мармур, вочевидь, вирішили пустити "у роботу", тож надгробки розкололи і виклали ними частково площу Кирила і Мефодія", – розповів він. 

Плити, знайдені в Чопі, передали меру міста, Валерію Самардаку, який прагне встановити на місці колишнього єврейського кладовища ще один пам'ятний знак.

надг-4w.jpg

За роки радянської влади цвинтар був повністю зруйнований, а надмогильні плити засипа́лися, дробилися і йшли «в господарство», а на місці поховань розросталося місто.