У військових казармах у Чернівцях знайшли десятки єврейських надгробків

У військових казармах у Чернівцях знайшли десятки єврейських надгробків - фото 1
Після Другої світової війни вони були вивезені, ймовірно, таємно, із Садгірського єврейського цвинтаря. Надгробків 150.

Як повідомляє власкор РІСУ Наталія Фещук, тут, у Садгорі, віддаленому районі Чернівців, відновлюють військову частину, яка не функціонувала з 2003 року. І під час ремонтних робіт було виявлено єврейські надгробки. Цю військову частину на теперішній вулиці Александрі австрійці збудували ще наприкінці 19 століття. Будівля збереглася, але звісно, в поганому стані.

У Чернівцях, у Садгорі, зараз вже відновлена знаменита Садгірська синагога – резиденція знаного у світі місцевого цадика. Могила ж цадика (чи гробниця) на місцевому єврейському цвинатрі є місцем паломництва хасидів з усього світу.

надгробок.jpg

На території військової частини є кілька казарм вже радянськеої доби, - розповідає Михайло Крайс, представник єврейської громади. – І коли в цих казармах зривали підлогу, під нею побачили ці надгробки, їх використали для того, аби на них добре лягла підлогова поверхня. Надгробків 150. Збереглися вони по різному: деякі є цілі, деякі – розбиті.На єврейському кладовищі у Садгорі, в середині, видно, що тут бракує надгробків. Коли я проводив екскурсїі для туристів, завжди про це розповідав і додавав, що прйиде час, коли їх сюди повернуть. І так сталося. Один із військових повідомив про знахідку охоронцю цвинтаря. А він вже розповів все рабину Менахему Менделю Гліценштейну. Ми винайняли машину і вкрадене із цвинтаря повернули на місце. Поки що надгробки стоять збоку на цвинтарі. А далі будемо думати, можливо, вони будуть стояти в одному місці як монумент. На деяких надгробках збереглися написи, за цим можна прослідкувати життя тодішніх садгірських євреїв.

надгробок_2.jpg

Після повернення рабина із закордонного відрядження, планують всі деталі розповісти і все показати журналістам.

надгробок_3.jpg

Окрім паломників до могили цадика, садгірський єврейський цвинтар майже ніхто не відвідує… З метою захисту місця цього паломництва, в середині 90-х років минулого століття могилу обмурували і звели невелику споруду. І тепер без охоронця, у якого є ключі від неї, сюди не потрапити. Навколо величезної гробниці знаходяться лавки, де євреї можуть молитися. А зліва в спеціальну стіну вони вкладають записки із проханнями і побажаннями.

Фото зі фейсбук-сторінки Шімона Брімана та надане Михайлом Крайсом