Історичну синагогу Дніпра відкрили після реконструкції

15.08.2018, 12:33
Історичну синагогу Дніпра відкрили після реконструкції - фото 1
В історичній синагозі Дніпра на вулиці Європейській відбувся захід на честь завершення реконструкції будівлі за участю меценатів реставрації синагоги і великої делегації учасників проекту «Early years experience», організованого «JEM» – «Jewish Educational Media».

В історичній синагозі Дніпра на вулиці Європейській відбувся захід на честь завершення реконструкції будівлі за участю меценатів реставрації синагоги і великої делегації учасників проекту «Early years experience», організованого «JEM» – «Jewish Educational Media».

синагога_1.JPG

Будівля синагоги на Європейській має величезну історичну, культурну та духовну цінність – у ній молилися, Головний рабин Катеринослава-Дніпропетровська, який очолював громаду міста у 1909-1939 роках, праведний раббі Леві-Іцхак Шнеєрсон і його великий син Сьомий Любавицький Ребе Менахем-Мендел Шнеєрсон. Про це повідомляє сайт єврейської громади Дніпра.

Після відродження громади будівлю, яка була в роки радянської влади сильно перебудована і дуже занепала, почали використовувати як пансіон для хлопчиків «Байт леБаним Mironova».

синагога_2.JPG

 З часом будівля вимагала серйозної і вартісної реконструкції, турботу про це взяв на себе член Опікунської ради єврейської громади Дніпра Олександр Турчин.

Реставрація будівлі тривала кілька місяців, але до дня йорцайта раббі Леві-Іцхака Шнеєрсона основні роботи завершилися і гості, учасники проекту «Early years experience», змогли взяти участь у церемонії з нагоди завершення реконструкції.

Синагога_3.JPG

Після огляду реконструйованих приміщень їдальні відбулася церемонія написання Сувою Тори, яке розпочали учасниками проекту «Early years experience» в Миколаєві і буде продовжене  в інших місцях, пов'язаних із життям і роботою Любавицького Ребе. Честь написати літери в Сувої Тори надали  почесним гостям церемонії, меценатам і шанованим рабинам.

Синагога_4.JPG

«Це дуже символічно, що цей Сувій Тори пишеться у відродженому будинку, де молилися рабин Леві-Іцхак і його син, майбутній Любавічеський Ребе, - сказав Ельканан Шмоткін, виступаючи на церемонії, - і я хочу від усього серця подякувати рабину Камінецькому за це хвилююче переживання, за ту приголомшливу роботу, яку він робить на благо єврейського народу».