• Головна
  • Новини
  • У райцентрі Горохів на Волині вулиці вимощені юдейськими надгробками...

У райцентрі Горохів на Волині вулиці вимощені юдейськими надгробками

27.04.2018, 12:10
У райцентрі Горохів на Волині вулиці вимощені юдейськими надгробками - фото 1
Як йдеться на фейсбук-сторінці Волинської общини прогресивного юдаїзму, 23 квітня до громади звернулись мешканці Горохова, які повідомили: одна з вулиць міста вимощена юдейськими надгробками.

Як йдеться на фейсбук-сторінці Волинської общини прогресивного юдаїзму, 23 квітня до громади звернулись мешканці Горохова, які повідомили: одна з вулиць міста вимощена юдейськими надгробками. Представники общини разом із волонтерами поїхали до райцентру, що розташований за 50 км від Луцька, і, справді, виявили на одній з вулиці 40 мацев (надгробків) з юдейського цвинтаря, використані як бордюри. Ніхто з горохівчан не зміг розповісти, як саме мацеви опинились на дорозі.

Віднайдені мацеви

Виконавчий директор релігійної громади прогресивного юдаїзму Сергій Швардовський розповів, що на цьому місці в 1941-му році було 2 масових розстріли, під час яких було знищено близько 1800 євреїв, а також, що неподалік від цієї вулиці розташовувалось старе єврейське кладовище, знищене за наказом німецької окупаційної влади під час Другої світової війни.

Архівне фото

Община прогресивного юдаїзму володіє фотографією, на якій видно, що саме такі надгробки стояли у Горохові у 30-х роках ХХ-го століття. Представники громади уже поспілкувалися з міським головою і обговорили можливість переміщення мацев на місце, де в Горохові історично було єврейське кладовище. Торік на цьому місці встановили інформаційно-пам'ятний знак.

Архівне фото

Міський голова Горохова Віктор Годик пообіцяв сприяння у поверненні мацев на місце, де історично розташовувався юдейський цвинтар. Торік на цьому місці встановили інформаційно-пам’ятний знак. Демонтаж надгробків розпочнуть наступного тижня, розповідає власкор РІСУ Лариса Андрійчук.

Світлини зі фейсбук-сторінки общини

Віднайдені мацеви

Віднайдені мацеви

 інформаційно-пам'ятний знак