• Головна
  • Новини
  • У Вінниці перший поверх столітньої синагоги перетворили у представництво лотереї...

У Вінниці перший поверх столітньої синагоги перетворили у представництво лотереї

26.02.2018, 16:14
У Вінниці перший поверх столітньої синагоги перетворили у представництво лотереї - фото 1

У Вінниці на вул. Соборній, 62, на першому поверсі синагоги Лівшиця розмістилося представництво лотереї: днями там почепили вивіску «Золота підкова», вікна заклеїли. Голови єврейської релігійної громади міста Ісаак Новоселицький відмовився говорити про лотерею у синагозі.

У Вінниці на вул. Соборній, 62, на першому поверсі синагоги Лівшиця розмістилося представництво лотереї: днями там почепили вивіску «Золота підкова», вікна заклеїли. Голови єврейської релігійної громади міста Ісаак Новоселицький відмовився говорити про лотерею у синагозі, повідомляє УНІАН з посиланням на «Вінниця.info».

Синагога.jpg

«Не знаю, що там має відкриватися. Мені немає коли цим займатися, я взагалі з журналістами не спілкуюся», – сказав Ісаак Новоселицький.

У департаменті комунального майна Вінницької міської ради повідомили, що приміщення не знаходиться в переліку об’єктів комунальної власності. Отже, фактично є власністю релігійної громади. Будівля має два окремих входи, на перший та на другий і третій поверхи. Раніше на першому ярусі розміщувався банк, потім магазин одягу. А в лютому на фасаді будівлі з’явилися великі жовті літери «Золота підкова».

*** Синагога за адресою вул. Соборна, 62 збудована в 1897 році за кошти вінницького купця Ліфшиця. До початку революції 1917 року це була головна синагога Вінниці. Служби проводилися тут до 30-х років XX ст. У 1930 році будівлю закрили та перетворили на клуб ім. Йосифа Сталіна, попередньо позбувшись від будь-якого натяку на первинне призначення цієї будівлі (високі вікна були затягнуті темним сукном, а вгорі на фронтоні зяяла кругла діра). Під час Другої світової війни там нагромаджувався одяг, конфіскований у вінницьких євреїв. Після війни тут на деякий час розташувався театр, а згодом – філармонія. Будівлю синагоги повернули єврейській громаді в 1992 році, після чого її було повністю відремонтовано зусиллями рабина Лейбла Суркіса та Ісаака Новоселецького.