Прийнято план з порятунку синагог Європи

13.02.2018, 11:53
Прийнято план з порятунку синагог Європи - фото 1
Автори проекту відібрали 19 синагог, які можна відновити.

У британському парламенті 7 лютого представили проект каталогізації та реконструкції понад 3200 історичних синагог в 48 європейських країнах, ініційований Фондом єврейської спадщини, повідомляє проект «Єврейські новини» з посиланням на The Guardian.

Синагоги.jpg

План розробив історик Саймон Шама. Його підтримали понад 40 знаменитостей, включаючи Даніеля Лібескінда, Аніша Капура, творця серіалу «Абатство Даунтон» Джуліана Феллоуза, телеведучу Наталю Каплінські, письменників Лінду Грант і Говарда Джекобсон, а також британських екс-міністрів Малкольма Рифкінда і Трістрама Ханта.

У каталозі вказані дати будівництва синагоги, матеріали, з яких вона побудована, який єврейській громаді належала, нинішній стан і рейтинг значимості. Інвентаризацію провів Центр єврейського мистецтва при Єврейському університеті в Єрусалимі.

Експерти відібрали 160 синагог і скоротили їх кількість до 19 об'єктів, які можна відновити. Вже почалася реставрація синагоги XVII століття в білоруському Слонімі. Серед Слонімських євреїв, загиблих в Голокост, були родичі Наталки Каплінські.

До 1939 року в Європі існувало близько 17 тисяч синагог. Після Другої світової війни залишилося 3218. З них тільки 718 як і раніше функціонують як єврейські молитовні будинки. Решта занедбані або використовуються як склади, ресторани, театри і навіть басейни, морги і пожежні станції.

Фонд єврейської спадщини зазначає, що в Східній Європі збереження синагог виявилася особливою проблемою. «Після Голокосту пішов комунізм. Багато будинків були залишені і по суті втратили свої громади », - зазначив представник фонду Міхаель Мейл.