Кількість паломників-хасидів в Умані побила усі рекорди

03.10.2016, 09:40
Кількість паломників-хасидів в Умані побила усі рекорди - фото 1
На святкування єврейського Нового року Рош га-Шана до Умані з'їхалися близько 40 тисяч хасидів з 19 країн світу. Це рекорд для міста повідомляє 24 канал. Юдеї святкують 5777 Новий рік.

На святкування єврейського Нового року Рош га-Шана до Умані з'їхалися близько 40 тисяч хасидів з 19 країн світу. Це рекорд  для міста повідомляє 24 канал.  Юдеї святкують  5777 Новий рік.

Хасиди.jpg

У місті, де похований духовний наставник хасидів Рабі Нахман, тисячі паломників відсвяткуали Новий  рік. За єврейським календарем він випадає на вересень або жовтень. В цьому році єврейський Новий рік припав на 2-3 жовтня.

Святкування продовжаться і сьогодні, у понеділок. Паломники вірять, що зустріч Рош га-Шани на могилі Нахмана приносить щастя на весь рік. Хасиди святкують просто на вулицях, моляться на могилі цадика Нахмана і кажуть: пояснити емоції неможливо, таке щастя можна тільки відчути. На їх переконання, на могилі цадика Нахмана необхідно побувати хоча б раз у своєму житті.

Засновник брацлавського хасидизму, Цадик Нахман, народився у 18 столітті. Хлопчик спочатку повинен був стати рабином. У місті Медведівки він прийняв сан цадика. Там же Нахман замислюється про формування своєї системи бачення віри. Цадик Нахман проповідував, що молитву потрібно промовляти упереміш з танцями, піснями. Також він рекомендував вимовляти молитву від "серця" на рідному ідиші, а не на івриті і відійти від усіляких зазубрювань. На основі цих тез і була сформована група брацлавських хасидів.

Одного разу, коли він був в Умані, Нахман відвідав єврейське кладовище, де були поховані багато жертв єврейських погромів в часи Коліївщини. На цьому ж місці він також побажав бути похованим. Нахман свої останні роки хворів на туберкульоз. Його будинок у Брацлаві згорів і він вирішив переїхати в Умань. Його остання проповідь була на тему Єврейський новий рік, або Рош га-Шана, в якій говорилося приїжджати на його могилу в Умань. Через місяць цадик Нахман помер.

За часів СРСР єврейське кладовище в Умані віддали під земельні ділянки для населення. Саме поховання не чіпали, але паломників не пускали. Синагогу цадика просто зруйнували.

Проте після 1991 року на це місце стали регулярно приїжджати хасиди з усього світу, навколишні будинки були викуплені. А вже через три роки на цьому місці звели одну з найбільших синагог, готель для паломників. Традиції Рош га-Шана в Умані Єврейський Новий рік, або Рош га-Шана - відзначають два дні. Щорічно він припадає на різні дати, бо як наголошується в новолуння осіннього місяця тишрей". Традиційно в день Рош Ха-Шан моляться. У дні святкування єврейського Нового року хасиди просять вибачення у родичів за завдані образи. У ці дні Рош га-Шана в Умані євреї звертають увагу на всілякі знамення. Вважається, що в ці дні вони мають особливий сенс.

Хасиди приїздять до Умані цілими громадами, разом з дітьми.