У Львові офіційно відкрили меморіал «Простір синагог»

05.09.2016, 12:00
У Львові офіційно відкрили меморіал «Простір синагог» - фото 1
Львів'янам представили результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення».

У неділю, 4 вересня, на пл. Арсенальній у Львові офіційно відкрили меморіальний проект «Простір Синагог».

Львів'янам представили результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення».

простір_синагог_1.jpg

«Це єдиний випадок в Україні, коли ініціювання і реалізація вшанування єврейських місць належить не громадським організаціям і не фондам, а міській адміністрації в співпраці з партнерами. Це перший крок. І ми маємо надію, що він тільки перший. Другий крок – продовження цього проекту – буде невдовзі, і, взагалі, будуть продовжені всі проекти зі вшанування єврейських місць у Львові», – зазначила під час офіційної церемонії директор всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Адель Діанова, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

У церемонії відкриття «Простору Синагог» взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, надзвичайний та повноважний посол Німеччини Ернст Райхель, почесний консул Ізраїлю у західному регіоні Олег Вишняков, депутати, представники дослідницьких організацій, а також люди, які пережили Голокост.

«760 років тому Король Данило Галицький заснував це прекрасне місто Лева, і він заснував його для всіх добрих людей різних релігій, різних віросповідань, для людей доброї волі. Ми пережили непрості часи минулих століть: було різне, було важко, але сьогодні ми тут зібралися, щоб творити добро. Ми сьогодні зібралися, щоб в тому світі було більше любові. Ми сьогодні зібралися, щоб вшанувати цю прекрасну дільницю, яка дуже важлива для єврейської спільноти міста Львова, України і світу», – заявив під час відкриття «Простору синагог» міський голова Андрій Садовий.

Після офіційної церемонії учасники зняли накриття з меморіальних плит та за єврейською традицією поставили на стели маленькі камінці.

Три сакральні споруди («Золота Роза», Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-х роках. Після здобуття Україною незалежності ця ділянка у центрі міста занепадала. Вісім років тому було оголошено міжнародний архітектурний конкурс зі вшанування місць єврейської історії у Львові. У конкурсі на створення меморіального простору у єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке.

Практичні роботи з втілення проекту розпочалися у липні 2015 року. Відтоді вдалось законсервувати вцілілі залишки синагоги «Золота Роза», облаштувати на її території дренажну систему, автентичний фундамент Бейт Гамідрашу було очищено від бетону та помарковано білим каменем, встановлено меморіальну інсталяцію «Увіковічнення» із цитатами мешканців Львова та людей, пов’язаних з містом, які були євреями.

Планується, що наступний етап робіт відбуватиметься на площі Арсенальній, де раніше була розміщена велика міська синагога. За словами очільниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, безпосередні роботи там зможуть початись не раніше 2018 року.

Також Лілія Онищенко зазначила, що міжнародний конкурс, який був проведений за ініціативи ЛМР для обрання найкращого проекту увічнення та ознакування єврейської спадщини Львова, включав три місця: площу синагог, старий єврейський цвинтар (нині – територія Краківського базару) та Янівський цвинтар.

На урочисте відкриття Простору синагог приїхала також архітекторка Роніт Ломброзо, яка перемогла у підконкурсі з облаштування меморіального простору на місці колишнього єврейського кладовища. Тож у міській раді планують обговорити із нею можливість початку безспосередньої роботи над ним. Про це повідомляє Zaxid.net.