• Головна
  • Новини
  • Анонс: Львівський музей історії релігії презентує виставку «Династія Медальє» – історія родини рабина...

Анонс: Львівський музей історії релігії презентує виставку «Династія Медальє» – історія родини рабина

23.02.2016, 13:53
Анонс: Львівський музей історії релігії презентує виставку «Династія Медальє» – історія родини рабина - фото 1
Відкриття виставки «Династія Медальє» відбудеться у вівторок, 23 лютого, о 16 годині у виставковій залі Львівського музею історії релігії.

Історія родини рабина Шмарьяху Медальє – це 200-річна історія покоління ортодоксальних євреїв колишньої Російської імперії, які намагалися зберегти єврейські традиції в умовах ленінсько-сталінського комуністичного правління.

Відкриття виставки «Династія Медальє» відбудеться у вівторок, 23 лютого, о 16 годині у виставковій залі Львівського музею історії релігії.

рабин-w.jpg

Її члени були учасниками всіх трагічних подій: безправного життя, межі осілості, погромів, революції, еміграції, гонінь на релігію, катастрофи європейського єврейства під час Голокосту…

«Засновник династії був рабином у багатьох міст і містечках України, Білорусі, Росії, поєднуючи релігійне служіння з активною громадською діяльністю, – розповідає науковий співробітник ЛМІР, куратор виставки Максим Мартин. –  Після жовтневого перевороту його переслідувала влада. Намагався протидіяти закриттю хедерів (релігійних шкіл), виступав проти вилучення цінностей із синагог… У розпал сталінського терору, в січні 1938 року, Медальє заарештували. 26 квітня – розстріляли...»

Життя рабина тісно пов'язане з Україною: у повітовому місті Кролевці Чернігівської губернії (тепер – Сумська область) він одружився з дочкою відомого гаона Карасика з Ніжина. Після смерті тестя ще п’ять років очолював релігійну громаду міста.

Матеріали експозиції – це оригінальні речі, збережені в музеях, архівах, приватних збірках нащадків родини не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Серед експонатів – численні фотографії родини різних часів (у т. ч. світлини Кролевецького періоду дітей Медальє, його дружини і тестя), документи, особисті речі, нагороди Шмарьяху. Заслуговує на увагу золотий годинник, який рабин подарував молодшому синові Гілелю. Доповненням виставки стануть оригінальні богослужбові та синагогальні речі з фондів Музею історії релігії

Нащадки  Шмарьяху Медальє сьогодні проживають по всьому світу: в Ізраїлі, США, Росії, Аргентині, на Африканському континенті, зберігаючи вірність родовим традиціям.