• Головна
  • Проекти
  • На Івано-Франківщині впорядковують старовинний єврейський цвинтар...

На Івано-Франківщині впорядковують старовинний єврейський цвинтар

19.03.2015, 14:11
На Івано-Франківщині впорядковують старовинний єврейський цвинтар - фото 1
В місті Калуші, що на Івано – Франківщині, взялися за прибирання старовинного єврейського цвинтаря. Некрополь неодноразово страждав від пожеж та сміття. Попри те, що сміттєві баки стоять поруч, невідомі розкидають всілякий хлам по всьому кладовищі.

exklusiv.gifВ місті Калуші, що на Івано – Франківщині, взялися за прибирання старовинного єврейського цвинтаря. Некрополь неодноразово страждав від пожеж та сміття. Попри те, що сміттєві баки стоять поруч, невідомі розкидають всілякий хлам по всьому кладовищі.

Калуське єврейське кладовище – остання історична пам’ятка міста, але на це ніхто не зважає. По цілому цвинтарі розкидано побиті пляшки, папір, старі речі та різний хлам. Рабин Івано-Франківського регіону Мойше Лейб Колесник зазначає, місцевій єврейській громаді підтримувати порядок складно, оскільки їх залишилось дуже мало.

цвинтар_1.jpg

«Сам цвинтар є старовинний та історично важливий. Тут знайшов вічний спочинок праведник Іцхок Лайфер, батько засновника хасидської династії у Надвірнянському районі Івано-Франківщини. Зараз доглядає цвинтар єврейська громада, якої залишилось всього кілька чоловік та й то старі люди. Вони прибирають, а через місяць-півтора ситуація повторюється», – каже Мойше Лейб.

Організатором прибирання став Ігор Кернер, голова єврейської громади Калуша. Каже, що соромно перед людьми, які приїжджають із-за кордону, щоб відвідати цвинтар.

цвинтар__2.jpg

«Ми стараємося робити це перед єврейськими святами і тоді коли вже стає просто непристойний вигляд кладовища. Колись довкола був акуратний парканчик, а тепер несуть сміття чомусь попри смітник, який там стоїть і заносять на територію цвинтаря. Люди зібралися і все повикидали, зробили порядок», – розповідає Ігор Кернер. Прибирання проводиться кілька раз на рік. Проблема в тому, що чисельність єврейської громади низька, а цвинтар дуже великий і не вистачає людей.

«Іноді допомагають з гімназії, ми прибираємо деяку частину, бо цілий цвинтар не в змозі прибрати. Він закиданий сміттям, для цього потрібно сто чоловік, щоб прийшли і те все позбирали», – розказує п. Михайло, учасник прибирання.

Цвинтар горів у ніч з 12 на 13 січня, та пожежники вчасно загасили полум’я, інформує Юлія Головчин.