• Головна
  • Новини
  • Конференція рабинів виступила на захист свободи віросповідання в Європі...

Конференція рабинів виступила на захист свободи віросповідання в Європі

19.07.2012, 09:27
Конференція рабинів виступила на захист свободи віросповідання в Європі - фото 1
10-12 липня 2012 року в Берліні відбулась конференція європейських рабинів, що була присвячена широкому колу актуальних питань життя єврейських громад Європи, включно з проблематикою свободи віросповідання.

рабини.jpg10-12 липня 2012 року в Берліні відбулась конференція європейських рабинів, що була присвячена широкому колу актуальних питань життя єврейських громад Європи, включно з проблематикою свободи віросповідання.

Українська єврейська громада була представлена на конференції делегацією Об’єднання іудейських релігійних організацій України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час конференції відбулась дискусія щодо проблеми ідентифікації євреїв в Європі в сучасних умовах. Предметом окремої уваги стали судові прецеденти звуження релігійної свободи в Європі. 

Учасники конференції дали спільну негативну оцінку останнім резонансним рішенням німецьких судів щодо заборони обряду обрізання для малолітніх дітей. Критики також зазнали новели європейського законодавства щодо стандартів забою худоби, котрі потенційно можуть унеможливити виробництво кошерного м’яса в деяких країнах ЄС. 

Під час зустрічі європейські рабини виробили комплексний план заходів, спрямований на захист прав віруючих на вільне і безперешкодне дотримання ними своїх релігійних обрядів та настанов в усіх країнах Європи. Вони внесли відповідні пропозиції на розгляд Європейського Парламенту, Європейської Комісії та національних урядів європейських держав – членів ЄС.

Водночас у канцлера Німеччини Анґели Меркель минулого тижня запевнили юдеїв і мусульман, що вони зможуть далі законно провадити обрізання, незважаючи на нещодавнє рішення німецького суду, який визнав цю практику кримінальним злочином, повідомило Радіо Свободи. Як сказав речник канцлера Штеффен Зайберт, уряд знайде спосіб забезпечити безкарність обрізань, здійснених, за його словами, “відповідальним чином”.

Коментуючи для ІРС результати конференції єврейських рабинів, Головний Рабин м. Києва та України, президент Об’єднання юдейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх відзначив важливість подібних конференцій не тільки для європейського єврейства, але й для України. 

“Порушені питання у перспективі стосуватимуться і України, в тому числі з огляду на проголошення державою курсу на європейську інтеграцію, а тому вже зараз треба брати активну участь у формуванні правових норм ЄС в сфері забезпечення прав людини на свободу совісті та вільного здійснення віруючими релігійних обрядів у відповідності до чинних релігійних традицій відповідних конфесій”, – зазначив він. 

За словами Ребе Блайха,  єврейська спільнота України останні 20 років бере активну участь у всіх європейських єврейських ініціативах та відіграє важливу роль у виробленні спільних рішень. 


“Проблематика захисту релігійної свободи з часом виходить за межі вузько європейського контексту та сягає України, до чого ми маємо бути готові, пропонуючи конструктивні шляхи розв’язання актуальних викликів у сфері взаємовідносин держави і релігійних організацій”, – підкреслив Ребе.