Юдейська громада Києва відсудила в архіву 18 сувоїв Тори

10.10.2011, 11:39
Юдейська громада Києва відсудила в архіву 18 сувоїв Тори - фото 1

Київський апеляційний адміністративний суд 5 жовтня відхилиав апеляційну скаргу Центрального державного історичного архіву м. Києва. Архівісти намагалися оскаржити розпорядження КМДА (мерії Києва) про повернення 18 сувоїв Тори у власність єврейської громади Києва, повідомляє сайт Єврейської громади Києва.

Тора.jpgКиївський апеляційний адміністративний суд 5 жовтня відхилиав апеляційну скаргу Центрального державного історичного архіву м. Києва. Архівісти намагалися оскаржити розпорядження КМДА (мерії Києва) про повернення 18 сувоїв Тори у власність єврейської громади Києва, повідомляє сайт Єврейської громади Києва.
 
Як сказано у повідомленні, мова йде про перемогу в багаторічній судовій тяганині між громадою Синагоги Бродського та архівним відомством України. Міська адміністрація Києва ще в 2010 році розпорядилася безкоштовно передати єврейській релігійній громаді м. Києва культове майно, яким є сувої Тори. Саме це рішення і намагався оскаржити архів.
 
Відзначається унікальність ситуації: вперше в історії Київського апеляційного адміністративного суду справа слухалася тричі. Як повідомляє сайт єврейської громади, судовий процес проходив в умовах жорсткого тиску з боку противників повернення сувоїв Тори євреям, але суд  вирішив, що сувої Тори повинні служити єврейському народу, а не припадати пилом в архівних сховищах.
 
Під час слухання 5 жовтня директор вищезгаданого архіву заявив, що, на його думку, сувої Тори є «архівними документами», а не культовим майном. Він також стверджував, що єврейська громада не може надати доказів факту вилучення сувоїв з синагоги. Євреї відзначають, що виходить парадоксальна ситуація: у 1920-1930-і роки комуністична влада насильно відбирала сувої у синагоги, а тепер архівісти незалежної Україні противляться поверненню вкраденого майна постраждалій єврейській громаді.
 
Як підкреслив головний рабин України Моше-Реувен Асман, особливо важливо, що справедливість у відношенні до єврейської громади восторжествувала напередодні Йом-Кіпур (Судного дня) і в період, коли Київ і вся Україна відзначали скорботну дату – 70-річчя трагедії Бабиного Яру.

Теги: #Тора