• Головна
  • Новини
  • Рішення КМДА передати сувої Тори у власність київської синагоги буде оскаржено Держкомархівом...

Рішення КМДА передати сувої Тори у власність київської синагоги буде оскаржено Держкомархівом

07.12.2010, 13:16
Рішення КМДА передати сувої Тори у власність київської синагоги буде оскаржено Держкомархівом - фото 1

Головний рабин України Моше Асман 6 грудня заявив про повернення 18 сувоїв Тори у власність єврейської громади Києва. Рішенням Київської міської держадміністрації (КМДА) Центральний історичний держархів зобов'язаний передати громаді право власності на сувої загальною вартістю 900 тис. грн. Державний комітет архівів (Держкомархів) має намір оскаржити рішення КМДА в судовому порядку.

Tora_peredacha.jpgГоловний рабин України Моше Асман 6 грудня заявив про повернення 18 сувоїв Тори у власність єврейської громади Києва. Рішенням Київської міської держадміністрації (КМДА) Центральний історичний держархів зобов'язаний передати громаді право власності на сувої загальною вартістю 900 тис. грн. Державний комітет архівів (Держкомархів) має намір оскаржити рішення КМДА в судовому порядку.

Як повідомив агентству «Коммерсантъ» головний рабин України Моше Асман, Центральна київська синагога отримала рішення КМДА, яке зобов'язує Центральний державний історичний архів (знаходиться у відомстві Держкомархіву) передати у власність єврейської громади 18 сувоїв Тори. "Це тільки перший крок. У державних архівах залишилося ще 800 сувоїв, які також необхідно повернути", – наголосив рабин.

Сувій Тори – пергамент з текстами П'ятикнижжя Мойсея. Він використовується для щотижневого читання в синагозі і є головним сакральним предметом юдеїв.

Нагадаємо, в 1992 році Держкомархів передав у користування єврейській громаді 18 сувоїв Тори і кожен рік продовжував з громадою договір на їх зберігання. Однак у лютому 2010 року комітет відмовився переукласти договір зберігання через "відсутність належних умов зберігання артефактів". Представники єврейської громади відмовилися здати сувої в архів, і Держкомітет почав домагатися їх повернення в судовому порядку. За його позовом Київський госпсуд зобов'язав громаду повернути сувої. Представники синагоги оскаржили цю вимогу в Київському апеляційному господарському суді, але він залишив рішення Київського госпсуду у силі. 5 липня єврейська громада подала касаційну скаргу до Вищого господарського суду, після чого Держкомархів заявив про намір вилучити сувої з Центральної київської синагоги в примусовому порядку.

Як заявив Ъ помічник головного рабина України Давид Мільман, питання на користь синагоги вирішилося завдяки втручанню Президента Віктора Януковича. "У жовтні рабин Моше Асман написав лист Президенту з проханням допомогти у вирішенні конфлікту. Наше прохання було передане в юридичний департамент адміністрації Президента, і юристи порадили нам звернутися в КМДА, що ми і зробили. Позитивна відповідь з мерії стала для нас першою за всі роки численних звернень", – зазначив він. Д. Мільман також додав, що справу за позовом Держкомархіву Вищий госпсуд направив на повторний розгляд до суду першої інстанції.

Розпорядження про передачу сувоїв Тори єврейській общині підписав голова КМДА Леонід Черновецький 10 листопада. Київська влада посилається, зокрема, на ст. 17 закону "Про свободу совісті та релігійні організації", згідно з якою культове майно, що перебуває у власності держави, безоплатно повертається релігійним організаціям за рішеннями місцевих держадміністрацій. "КМДА, як державний орган виконавчої влади, зобов'язує Центральний державний історичний архів повернути у власність єврейської громади 18 сувоїв Тори вартістю 900 тис. грн", – йдеться у розпорядженні. На думку Давида Мільмана, це рішення може послужити прецедентом для відновлення прав власності на культове майно релігійними громадами інших українських міст.

Заступник глави адміністрації Президента Ганна Герман запевнила Ъ, що як керівник гуманітарного блоку буде сприяти поверненню сувоїв єврейській громаді: "Передати право власності слід якомога скоріше – зараз свято Хануки, і це буде жест держави, що демонструє нашу повагу до традицій національних меншин".

Тим часом голова Держкомархіву Ольга Гінзбург переконана у незаконності рішення КМДА. "Мерія може зобов'язати лише Київський архів, а Центральний держархів підпорядковується Кабінету міністрів. Я розмовляла по телефону з Поповим (нинішній голова КМДА Олександр Попов.-ред). Він пообіцяв переглянути рішення, підписане Леонідом Черновецьким, і скасувати його, якщо виявить порушення", – сказала О.Гінзбург. За її словами, комітет також звернувся до прокуратури Києва і в Київський госпсуд з одним проханням – "розібратися, чому КМДА приймає рішення поза сферою своєї компетенції".