• Головна
  • Новини
  • У Кривому Розі відбудували синагогу, зруйновану більшовиками...

У Кривому Розі відбудували синагогу, зруйновану більшовиками

02.09.2010, 12:27
У Кривому Розі відбудували синагогу, зруйновану більшовиками - фото 1
Урочисте відкриття в Кривому Розі нового «Бейт Кнесет» — «дому зібрання» відбулося 29 серпня. Синагога, збудована на кошти двох ізраїльтян, знаходиться в Кривому Розі, на вул. Пушкіна.

Синагога.jpgУрочисте відкриття в Кривому Розі нового «Бейт Кнесет» — «дому зібрання» відбулося 29 серпня. Синагога, збудована на кошти двох ізраїльтян, знаходиться в Кривому Розі, на вул. Пушкіна. Названа вона «Бейс Штерн Шульман» — на честь дідуся одного зі спонсорів. Синагогу для єврейської громади міста відбудували через 80 років після зруйнування її попередниці у 1932 році більшовиками.

Синагога стане частиною громадсько-освітньої мережі, яку створюють в Кривому Розі Федерація єврейських громад Росії і релігійний рух Хабад. Така мережа включає саму синагогу, громадський центр, єврейський дитячий садок і школу «Ор Авнер», в якій навчаються близько 100 учнів.

За інформацією «Вісника Кривбасу», символічну стрічку з нагоди урочистого відкриття синагоги перерізали головний рабин міста Лірон Едер та один зі спонсорів — Вадим Шульман.

На церемонії відкриття, окрім представників єврейської громади з України та з-за кордону, були присутні також представники влади, зокрема голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул і секретар міської ради Сергій Маляренко.

Привітання від держави Ізраїль озвучив депутат Кнесету Юлія Берковіч і голова державного відділу «Натів» Наомі бен Амі. У виступах підкреслювалося, що відкриття синагоги свідчить про міжконфесійну єдність, толерантність і свободу віросповідання в Кривому Розі.

З нагоди відкриття криворізькій синагозі подарували 3 Сефер-Тори (з івриту — «Книга Закону», рукописний пергаментний сувій з текстом П’ятикнижжя (Тори), що використовується для публічного читання щонеділі в синагозі та є головним сакральним предметом в юдаїзмі. Сефер-Тору використовують не лише для читання в синагозі, але й для різноманітних церемоній).

Згідно з традицією, святкове внесення Тори в синагогу відбувалося під музичний супровід з танцями.