• Головна
  • Новини
  • Колишню Ізмаїльську мечеть XVI ст. хочуть внести до об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО...

Колишню Ізмаїльську мечеть XVI ст. хочуть внести до об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

20.12.2019, 13:55
Колишню Ізмаїльську мечеть XVI ст. хочуть внести до об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - фото 1

Колишню Ізмаїльську мечеть XVI століття можуть включити до переліку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що у перспективі уможливить відновлення цього об'єкта у первозданному вигляді. Про це після презентації видання «Місто Ізмаїл і його фортифікація...» заявив один з його співавторів учений Мехмет Тютюнджі.

Колишню Ізмаїльську мечеть XVI століття можуть включити до переліку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що у перспективі уможливить відновлення цього об'єкта у первозданному вигляді. Про це після презентації видання «Місто Ізмаїл і його фортифікація...» заявив один з його співавторів учений Мехмет Тютюнджі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іslam.in.ua.

«Ця мечеть зведена у стамбульському стилі, — каже М. Тютюнджі. — Вона побудована у 1590 році за розпорядженням власника цих земель головного євнуха султанського двору Мехмеда-аги».

«Це єдина мечеть, що збереглася в Україні у такому хорошому стані, і вона повинна бути захищена», — цитує заяву Мехмета Тютюнджі портал видавничого дому «Кур'єр» IZMAIL.

До всесвітньої спадщини ЮНЕСКО належать природні або створені людиною об'єкти, пріоритетними завданнями щодо яких, на думку спеціалізованої установи Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури ЮНЕСКО, є їх збереження і популяризація як об'єктів, що мають особливе культурне й історичне значення.

Як повідомив виданню другий співавтор вищезгаданої монографії, український вчений Андрій Красножон, його колега і друг Мехмет Тютюнджі активно співпрацює з ЮНЕСКО, тому його намір включити Ізмаїльську мечеть до переліку об'єктів, що охороняються цією авторитетною міжнародною структурою, є реальним.



До того ж, віднесення пам'ятки історії й архітектури до світової спадщини ЮНЕСКО, уможливить участь уряду Туреччини у відновленні об'єкта у первозданному вигляді, зокрема будівництво за рахунок іноземного інвестора нової будівлі для розташованої усередині колишньої мечеті діорами «Штурм Ізмаїльської фортеці»