• Головна
  • Новини
  • Для поховання франківських мусульман шукають окрему ділянку...

Для поховання франківських мусульман шукають окрему ділянку

18.10.2019, 11:22
Для поховання франківських мусульман шукають окрему ділянку - фото 1
Мер Руслан Марцінків дав вказівку директору “Ритуальної служби” вивчити особливості поховання за мусульманським обрядом і знайти відповідне місце на міському цвинтарі в Чукалівці.

Мер Руслан Марцінків дав вказівку директору “Ритуальної служби” вивчити особливості поховання за мусульманським обрядом і знайти відповідне місце на міському цвинтарі в Чукалівці.

Як з’ясувалося, до міської служби поховань з листом звернулася кримсько-татарська родина, в якій є 90-річна жінка. Біженці з Криму переїхали до Франківська в 2016 році, пишуть Versii. Перспективи повернення назад немає, каже авторка звернення Еннура Кангієва. Вона знає, що її мати – найстарша мусульманка у Франківську.

Поховання.jpg

“Якби не вона, я б не думала про цвинтар, – ділиться Еннура Кангієва. – Але коли розумієш, що може статися в будь-яку хвилину, охоплює паніка. Що робити? Хоронити мусульман тут немає де”.

Жінка пояснює, що мова не про окремий цвинтар, хоч це був би ідеальний варіант. Досить відокремленої ділянки на діючому кладовищі, з огорожею і окремим входом.

“Для нас це питання життя і смерті”, – додає татарка.

Згідно із законодавчими нормами, площа ділянки для поховань – без різниці християнських, мусульманських чи інших – визначається з розрахунку 0,24 га на 1000 осіб. Щоб визначити, яку ділянку відвести під мусульманські поховання, треба знати, яка за чисельністю громада мешкає у Франківську. Але точних відомостей наразі немає.

Громада вірних ісламу в місті велика, але не організована. Відомо, що, крім кримських татар, у Франківську осіли мусульмани-узбеки. Є земляцтва арабів та азербайджанців. Але з 21 офіційно зареєстрованої у Франківську релігійної організації немає жодної мусульманської.

Центр спілкування мусульман у Франківську – мечеть на вулиці Чорновола. Знаходиться у підвальному приміщенні без означення на фасаді будинку. Туди раз на тиждень сходяться мусульмани різних національностей на спільну молитву.

Ідею створення окремого місця поховання мусульман у Франківську підтримує керівник місцевої арабської громади Аліві Фуад. Він каже, що арабське земляцтво налічує близько пів сотні мусульман. Скільки представників інших національностей, які сповідують іслам, у Франківську, Аліві Фуад не знає.

Він каже, що проблема з відсутністю місця для поховання мусульман постала у Франківську на початку цього року, коли в ДТП загинув косівчанин Мустафа Шаар. Його поховали на місцевому християнському кладовищі. У похованні родині Шаар дуже допомогли небайдужі місцеві. Але бути похованим згідно з традицією своєї релігії – право кожного вірянина і несправедливо у когось його відбирати, наголошує Аліві Фуад.

Еннура Кангієва говорить, що кількість кримських татар у Франківську може суттєво збільшитися в кілька наступних років.

На цей час міська “Ритуальна служба” з’ясовує чисельність мусульман у Франківську. Зокрема, звернулася до ініціаторки відокремлення місця для поховання, очікують на відповідь. Після того, як визначаться з розміром ділянки, будуть розглядати варіанти розміщення.