• Головна
  • Новини
  • Питання заборони фотографування в хустці переглянуть, - МВС...

Питання заборони фотографування в хустці переглянуть, - МВС

08.11.2018, 12:30
Питання заборони фотографування в хустці переглянуть, - МВС - фото 1
Послідовні зусилля ДУМУ «Умма» та багатьох українських мусульманок дають перші плоди: духовне управління отримало листа від МВС за № 228/01 від 20 жовтня 2018 року, підписаного заступницею Міністра Тетяною Ковальчук.

Послідовні зусилля ДУМУ «Умма» та багатьох українських мусульманок дають перші плоди: духовне управління отримало листа від МВС за № 228/01 від 20 жовтня 2018 року, підписаного заступницею Міністра Тетяною Ковальчук.

фото.png

У відповіді йдеться про те, що чинне до цього часу правило фотографуватися на паспорти  виключно без головного убору «не в повній мірі виконує  вимоги, встановлені для фотозображень відповідно до міжнародних рекомендацій, які є обов’язковими до виконання». Тому Державна міграційна служба України 12 жовтня 2018 року звернулася до „Українського  науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості“ з пропозицією переглянути ДСТУ 1303–94 та привести його у відповідність до міжнародних норм. Таким чином, вирішення порушеного питання буде можливим після внесення необхідних змін до ДСТУ».

ДУМУ «Умма» також отримало докладнішу відповідь від заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Гончарова з обіцянкою провести консультації з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури України, Адміністрацією Державної прикордонної служби України, науковими організаціями щодо висловлення позиції стосовно доцільності змін у нормативно-правових актах, які регулюють питання документування, зокрема в частині дозволу жінкам-мусульманкам фотографуватися в хустці, та проінформувати ДУМУ «Умма» про результати.

Духовне управління також звернулося до Державної архівної служби України, НДІ мікрографії з питанням про невідповідність ДСТУ 1303–94 ратифікованим Україною міжнародним документам і вимогам сучасності.

До того ж 30 серпня 2018 року з Директором департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрієм Юрашем зустрілися муфтій ДУМУ «Умма» Саід Ісмагілов, голова правління ДУМУ «Умма» Олег Гузік і по дві представниці від Ліги мусульманок України та ЖГО «Мар’ям».

Як наголошують в ДУМУ «Умма», Андрій Юраш з розумінням поставився до проблеми та запропонував кілька варіантів оформлення офіційного звернення жінок-мусульманок до Департаменту, щоб зрушити справу.

Жіночі мусульманські організації наприкінці жовтня зібрали понад півтисячі підписів мусульманок — громадянок України під зверненням на ім’я голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка. Вони також отримали відповідь із підтвердженням, що ДМС уже порушила це питання.