• Головна
  • Новини
  • Українські послідовники ісламу сьогодні підпишуть «Соціальну концепцію мусульман України»...

Українські послідовники ісламу сьогодні підпишуть «Соціальну концепцію мусульман України»

11.12.2017, 08:53
Українські послідовники ісламу сьогодні підпишуть «Соціальну концепцію мусульман України» - фото 1
Ініціатори створення цього програмного й надважливого для життя умми документа закликають всі мусульманські релігійні та громадські організації України підтримати Концепцію.

Українські послідовники ісламу сьогодні підпишуть «Соціальну концепцію мусульман України»

Представники українських мусульманських організацій та спільнот 11 грудня підпишуть «Соціальну концепцію мусульман України». За твердженням її укладачів, документ є певним продовженням «Хартії мусульман України», що детально тлумачить позицію українських послідовників ісламу щодо таких соціальних питань, як «Іслам і медицина», «Іслам і торгівля», «Іслам та освіта» тощо, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іslam.in.ua.

мусульмани.png

Ініціатори створення цього програмного й надважливого для життя умми документа закликають всі мусульманські релігійні та громадські організації України підтримати Концепцію.

Урочисте підписання документа заплановане на 11 грудня 2017 року о 13:00. Церемонія відбудеться в приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ».

Як зазначає Духовне управління мусульман України «Умма», сам факт укладання Соціальної концепції не є принципово новою практикою. Подібні документи були ухвалені мусульманськими громадами в інших країнах, а також деякими християнськими церквами. Зважаючи на потребу деталізації ставлення ісламу до певних соціальних питань, виникла ідея написати такий дороговказ і для українських мусульман.
Як зауважив муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» шейх Саід Ісмагілов, цей документ пояснює ставлення ісламу до важливих аспектів соціального життя і дає певні рекомендації мусульманам України:

— Такий документ не є чимось новим. Кожна релігія, та майже кожна церква має свою Соціальну доктрину, або концепцію. У одних вона розроблена і прописана у вигляді документу (як от Компендіум соціальної доктрини РКЦ — документ на 500 сторінках, і в перекладах національними мовами, в тому числі й українською) чи в РПЦ (так і називається «Соціальна концепція»), а у інших — в процесі оформлення, але цей документ описує ставлення релігії до соціальних проблем конкретного часу і конкретного суспільства, — пояснює шейх Саід. — В Соціальній Концепції мусульман України прописані ставлення до науки і освіти, медицини, економіки, сім’ї та родинних зв’язків, екології, етичні цінності Ісламу та інше.

У створенні концепції взяли участь духовні управління, громадські організації, експерти в різних галузях. Положення «Соціальної концепції…» вже узгоджені з більшістю підписантів «Хартії мусульман України» й схвалені ними.

Повний текст «Соціальної концепції…» буде оприлюднено після її підписання.

Нагадаємо, 5 грудня 2016 року з ініціативи ДУМУ «Умма» та ГС «Всеукраїнська асоціація «Альраід» в «Укрінформі» зібрались лідери мусульманських організацій України, громадські активісти, експерти, волонтери, представники державних установ, аби висловити своє ставлення до Хартії мусульман України й у разі своєї згоди з її постулатами власними підписами підтвердити приєднання до неї. Запрошення долучитися до розроблення тексту Хартії та підписання цього важливого в житті українських мусульман документа отримали представники всіх ісламських організацій, що діють в Україні на законних підставах. На заклик відгукнулася більшість з організацій та об’єднань. Під час «круглого столу» учасники дійшли висновку, що Хартія має характер не вузькоконфесійного документа, а спрямована на досягнення суспільного миру та гармонії, пропагує пошук шляхів вирішення спірних питань як між мусульманськими об’єднаннями України, так і у відносинах мусульманської спільноти з іншими віросповіданнями у системі державно-церковної сфери. Також під час підписання Хартії було висловлено думку про необхідність створення Ради мусульман України.