Мусульмани України підписали спільну Хартію

06.12.2016, 09:25
Мусульмани України підписали спільну Хартію - фото 1
В Києві 5 грудня представники мусульманських організацій підписали спільну хартію. Урочиста подія зібрала не тільки представників ісламських духовних організацій, але й жіночі мусульманські об’єднання, волонтерські рухи та капеланські ініціативи.

exklusiv.gifВ Києві 5 грудня представники мусульманських організацій підписали спільну хартію. Урочиста подія зібрала не тільки представників ісламських духовних організацій, але й жіночі мусульманські об’єднання, волонтерські рухи та капеланські ініціативи.

Хартія_1.jpg

В преамбулі Хартії стверджується, що «сьогодні мусульмани є невід’ємною частиною українського суспільства». Сама ж ініціатива є відкритою і кожен, хто поділяє викладені в ній положення, може до неї приєднатися.

Представлена Хартія, так само як і аналогічний європейський документ – «Хартія мусульман Європи» від 2008 року, описує позиції мусульман у суспільствах, де вони складають релігійну меншість.

Хартія_жіночі_організації.jpg

Примітно, що Хартію не підписали представники Духовного управління мусульман Криму (муфтій Еміралі Аблаєв), які залишилися під окупацією на півострові та голова Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім. ДУМК та ДУМУ – це єдині ісламські організації, які представлені у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій.

Зазначимо, що не передбачається ніякого покарання порушникам принципів Хартії, оскільки, як наголосив муфтій Саїд Ісмагілов, віруючі-мусульмани сподіваються в цих питаннях на Аллага, який спросить з тих, хто порушив прийнятий на себе договір.

Хартія_Саїд.jpg

Детальніше про саму Хартію та її експертні оцінки читайте у репортажі кореспондента РІСУ Дмитра Горєвого .

З експертною думкою ісламознавця Михайла Якубовича та безпосередньо самим текстом «Хартії мусульман України» можна ознайомитись на сайті РІСУ.