• Головна
  • Новини
  • В Україні пропонують зробити вихідними днями Ораза-Байрам і Курбан-Байрам...

В Україні пропонують зробити вихідними днями Ораза-Байрам і Курбан-Байрам

17.06.2016, 10:20
В Україні пропонують зробити вихідними днями Ораза-Байрам і Курбан-Байрам - фото 1

Держслужба України у справах Криму і Севастополя ініціює на державному рівні організацію вихідного дня у період проведення ісламських релігійних свят Ораза-Байрам і Курбан-Байрам. Про це у рамках парламентських слухань з питання реінтеграції Криму у Верховній Раді 15 червня заявила заступник голови служби Зарема Озенбаш.

Держслужба України у справах Криму і Севастополя ініціює на державному рівні організацію вихідного дня у період проведення ісламських релігійних свят Ораза-Байрам і Курбан-Байрам. Про це у рамках парламентських слухань з питання реінтеграції Криму у Верховній Раді 15 червня заявила заступник голови служби Зарема Озенбаш. Про це інформує Радіо Свобода.

«З метою виявлення солідарності і духовної підтримки кримськотатарському народу й іншим громадянам України, які сповідують іслам, служба звернулася до Кабінету міністрів України з ініціативою заснування в Україні релігійних свят Ораза-Байрам і Курбан-Байрам з визначенням цих свят як неробочих днів», – зазначила вона.

свята_мусульман.jpg

Таку ініціативу підтримав муфтій України Ахмед Тамім.

«Що ж заважало зробити це раніше? Чому на мусульман дивляться окремо, а на представників інших національностей окремо? Ми б хотіли бачити оновлену Україну, і щоб кожен громадянин відчував себе повноцінним громадянином України, а не громадянином окремої області», – сказав муфтій.

Місяць Рамадан (Рамазан) – важливий місяць-свято для всіх віруючих мусульман. Після закінчення Рамадана мусульмани святкують Ораза-байрам. У цей день вони роблять святкову ритуальну молитву, вдягають найкращий одяг, готують традиційні страви, накривають святкові столи, запрошують у гості сусідів, родичів і друзів, здійснюють відповідні гостьові візити з подарунками, радіють і веселяться.

Курбан-байрам – одне з головних свят в ісламському календарі, коли як обряд поклоніння мусульмани здійснюють заклання жертовної тварини. Курбан-байрам також називають святом жертвопринесення.