• Головна
  • Новини
  • У місяць солідарності та молитви: у столиці відбувся традиційний іфтар...

У місяць солідарності та молитви: у столиці відбувся традиційний іфтар

17.06.2016, 09:31
У місяць солідарності та молитви: у столиці відбувся традиційний іфтар - фото 1

Під час священного для мусульман місяця Рамадан керівництво Духовного управління мусульман України традиційно скликає офіційний прийом – іфтар – з представниками науки, дипломатів та політиків, бізнесу та культури, діаспор тощо. Пізнього вечора 16 червня гості зібрались у мечеті Ар-Рахма, щоб ствердити єдність України за символічною вечерею.

exklusiv.gifПід час священного для мусульман місяця Рамадан керівництво Духовного управління мусульман України традиційно скликає офіційний прийом – іфтар – з представниками науки, дипломатів та політиків, бізнесу та культури, діаспор тощо. Пізнього вечора 16 червня гості зібрались у мечеті Ар-Рахма, щоб ствердити єдність України за символічною вечерею.

Рамадан.jpg

«Єдність – це те, чого потребує Україна, - звернувся до громади голова ДУМУ, шейх Ахмед Тамім. – Ваша присутність вказує на правильний і здоровий шлях розвитку. У нас всіх є одна спільна мета – бачити Україну, яка процвітає, здоровою та єдиною. Ми спільно працюємо над збереженням цілісної країни. Тому що земля є українською і держава має бути одна – Україна».

Іфтар_1.jpg

Також шейх підкреслив, що він категорично проти використання релігійного чиннику у політиці, як і провокацій навколо ісламського фактору. За його словами, подібна єдність, продемонстрована за спільною трапезою, надзвичайно важлива для полікультурного суспільства. Це було важливим знаком, оскільки окрім мусульман були присутні представники різних конфесій, зокрема УПЦ Київського Патріархату, УПЦ (Московського Патріархату) та УГКЦ разом з іншими релігійними організаціями.

Різноманітні гості мали нагоду пригоститись традиційними східними стравами. Додамо, що окрім офіційного прийому, кожен вечір у мечеті Ар-Рахма під час Рамадану завершується іфтаром після молитви. У рамках церемонії відкриття звучали вітання від керівництва РНБО, Київської обладміністрації, Національної Гвардії, Міністерства молоді та спорту, а також КМДА.

Іфтар_2.jpg

Голова Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Олексій Сергієнко підкреслив, що війна об’єднала усіх у спільній біді: «Війна єднає нас у спільній боротьбі. Ми єдині у нашій меті – перемогти російського агресора та відновити територіальну цілісність. Чимало мусульман сьогодні служать на передовій та захищають наше мирне життя. Тому у день роковин депортації кримських татар ми нагородили кращих воїнів за їхню відданість».

Керівництво ДУМУ закликало усіх вірних молитись за тих мусульман, які страждають від переслідувань. Ці молитви (дуа) мають бути особливими під час Рамадану, місяцю солідарності та взаємодопомоги. У випадку України молитви звернені до Криму та кримських татар. На їхню честь дитячий ансамбль «Ар-Рахма» виконав пісню кримськотатарською мовою. Серед інших виступів лунали пісні про Аллаха, пророка Мухаммеда та значення Рамадану.

Подібні іфтари продовжують щорічно збирати громаду з різних частин суспільства, яка щороку зростає. Крім того, мечеть завжди відчинена для гостей і не лише мусульман, а на особливі події усі бажаючі можуть долучатись до святкових заходів.