У Дніпропетровську відкрили ісламський культурний центр

01.02.2016, 11:54
У Дніпропетровську відкрили ісламський культурний центр - фото 1
Новий ісламський культурний центр у Дніпропетровську, який відкрили 29 січня 2016 року, – перший в історії області і дев'ятий подібний заклад Всеукраїнської мережі Духовного управління мусульман «Умма».

exklusiv.gifНовий ісламський культурний центр у Дніпропетровську, який відкрили 29 січня 2016 року, – перший в історії області і дев'ятий подібний заклад Всеукраїнської мережі Духовного управління мусульман «Умма».

Як повідомила РІСУ Софія Богуцька, урочистості розпочалися з гімну України, потім звучали рядки з Корану.

Іс_центр_1.jpeg

Муфтій ДУМУ «Умма» Саїд Ісмагілов приїхав на відкриття з подарунком.

ісл_ц_подарунок_6.jpeg

 

Очільнику новоствореного центру Едгару Девлікамову подарував картину із зображенням старовинної мечеті, яку на початку 20-го століття збудували у Катеринославі (колишня назва Дніпропетровська) заможні татари. Наразі там розміщується дитяча спортивна школа олімпійського резерву. І мусульманська громада все ще чекає повернення цієї культової споруди.

Ісл_центр_4.jpeg

Після урочистостей гості буквально заполонили приміщення культурного центру. Усередині на них чекало частування. На столах – плов з бараниною та медові солодощі. Хлопці у тюрбанах та довгих одежах пригощали арабською кавою з кардамоном.

ісл_уцентр_Ісмагілов_5.jpeg

Шейх Саїд Ісмагілов зазначив, що подібний заклад відкрили торік у Львові. Нарешті прийшла черга і Дніпропетровська. Він сказав: «Наше завдання відроджувати мусульманську релігійну традицію в Україні, щоб мусульмани були активною та інтегрованою у суспільство частиною соціуму. Після того, як тутешні мусульмани позбулися своєї культової споруди — мечеті, громада всіляко намагалася отримати приміщення, яке були би ширше за функціями, ніж мечеть. Цей культурний центр поєднує в собі молитовне приміщення, навчальні аудиторії, бібліотеку. Тут можна проводити культурні та наукові заходи … Ми сподіваємося, що найближчим часом у всіх великих містах, де є мусульманська громада, будуть такі центри».

Ісл_цунтр_Девлікамов_3.jpeg

Очолив новостворений центр Едгар Девлікамов, імам релігійної громади мусульман у Дніпропетровську. Каже, що невелике триповерхове приміщення взяли у довгострокову оренду за мінімальну ціну. Заклад націлений на духовний розвиток мусульман різних країн, які проживають у Дніпропетровську та області. В ісламському центрі є приміщення для двох мечетей  – чоловічої та жіночої. Також - місце для укладання шлюбів та проведення заупокійних молитов. Крім того, працюють курси арабської мови та бібліотека, де можна познайомитися з ісламською культурою. До речі, бібліотека відкрита не лише для мусульман. Едгар Девлікамов запросив усіх містян завітати до центру: «Наші віряни — всіх національностей. Є араби, африканці, азербайджанці, є татари та українці. Вони всі можуть приходити сюди. Також до ісламського культурного центру можуть приходити усі, незалежно від віросповідання. Навіть у п'ятницю — священний день у мусульман».

Ісл_центр_Радовелюк_7.jpeg

У мусульманок в ісламському центрі – цілий жіночий відділ. З його роботою знайомить Анастасія Радовелюк, представниця жіночої благодійної організації «Благодія».

Відділ складається з приймальні та мечеті. І то – цілковито жіноча територія. Чоловікам туди – зась. Жінки сюди можуть приходити будь-коли. Такої можливості мусульманки Дніпропетровська раніше не мали, розповідає Анастасія. «До цього у нас було приміщення з двох кімнат. Там була мечеть і кімната, де збиралися ми. Але нам то дозволяли робити лише один день на тиждень. Тепер ми можемо збиратися у центрі кожного дня».

На відкриття центру прийшли і посадовці облдержадміністрації. Саме там і обіцяли свого часу повернути мусульманам старовинну мечеть у Дніпропетровську, а дітям під спортивну школу підшукати нове приміщення. То мало статися ще восени минулого року. Зараз обіцяють знову взятися за цю справу. «Я думаю, що ви почуєте про це за місяць. Ми реанімували це питання. І чим більше у нас буде сьогодні релігійних закладів, які юридично належатимуть громадам, тим більше у нас буде миру», – заявив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман.

Ісл_цнтр_Кужман_2.jpeg

Наразі декілька тисяч мусульман Дніпропетровська таки отримали свій релігійно-культурний осередок. Для всіх бажаючих дізнатися більше про іслам двері центру відчинені щоденно з 10-ї до 18-ї години.