• Головна
  • Новини
  • Путін пообіцяв мусульманам патронувати будівництво соборної мечеті в Сімферополі...

Путін пообіцяв мусульманам патронувати будівництво соборної мечеті в Сімферополі

21.08.2015, 12:21
17 серпня Президент РФ Володимир Путін з робочим візитом відвідав анексований Росією Крим, де серед інших заходів пройшла зустріч з представниками національних громадських об'єднань Криму.

17 серпня Президент РФ Володимир Путін з робочим візитом відвідав анексований Росією Крим, де серед інших заходів пройшла зустріч з представниками національних громадських об'єднань Криму, повідомляє ДУМК.

У зустрічі взяв участь Муфтій Криму хаджі Еміралі Аблаєв. Він торкнувся наболілого  питання про будівництво соборної мечеті в Сімферополі, яке тягнеться вже більше десяти років. Хаджі Еміралі Аблаєв нагадав, що турецька сторона, яка взяла зобов'язання з фінансування будівництва мечеті, не відмовляється від своїх намірів і зазначив, що було б позитивним кроком з боку федеральної влади  прискорити цей процес у відповідь на сподівання мусульман Криму.

Зі свого боку, як сказано в повідомленні, Володимир Путін не побачив ніяких труднощів у цьому питанні і пообіцяв взяти будівництво Соборної мечеті в Сімферополі під свій патронат з досвіду будівництва головного мусульманського культової споруди в Москві.

«Ми в Москві закінчуємо будівництво такої мечеті. Не бачу причин, чому б у Сімферополі не можна зробити те ж саме за підтримки регіональної  влади», – відповів Володимир Путін.

У ході зустрічі Муфтій Криму також розповів, що після масового повернення кримських татар на батьківщину, духовенство зробило все можливе, щоб побудувати міст добросусідства і налагодити міжконфесійний мир в Криму. За словами хаджі Еміралі Аблаєва, в непростий перехідний період цей крихкий мир вдалося зберегти. Він висловив сподівання, що і надалі представники всіх конфесій і національностей будуть діяти на благо усього Криму.

Нагадаємо, ще в 2008 році кримські татари почали акцію зі збору будівельного матеріалу для Соборної мечеті, в результаті якої  було зібрано з усього Криму чимало ракушника. У 2011 році, після довгих суперечок і судових тяжб, ділянку під Соборну мечеть у Сімферополі на вулиці Ялтинській, 22 було виділено Духовному управлінню мусульман Криму. Однак донині будівництво мечеті не розпочалося у зв'язку з різного роду бюрократичними процедурами.