• Головна
  • Новини
  • В Ісламському культурному центрі м. Києва розпочалось святкування Ураза-Байрам...

В Ісламському культурному центрі м. Києва розпочалось святкування Ураза-Байрам

17.07.2015, 13:12
В Ісламському культурному центрі м. Києва розпочалось святкування Ураза-Байрам - фото 1
Святкування одного з найбільших для мусульман свят Ураза-Байрам, що знаменує собою закінчення посту Рамадан, розпочалось сьогодні, 17 липня 2015 року, в Ісламському Культурному Центрі м. Києва.

Мусульмани_Києва.jpgexklusiv.gifСвяткування одного з найбільших для мусульман свят Ураза-Байрам, що знаменує собою закінчення посту Рамадан, розпочалось сьогодні, 17 липня 2015 року, в Ісламському Культурному Центрі м. Києва.

Святкова молитва, яка зібрала в мечеті цього ранку велику кількість віруючих, розпочалась о 8.15 год. Cеред присутніх були київські прихожани, вимушені переселенці та дипломати мусульманських країн. Після завершення молитви віруючі вітали один одного з цим великим днем.

Своїми враженнями від цьогорічного Рамадану, а також особливостями сьогоднішнього святкування з РІСУ поділився Муфтій  ДУМУ «Умма» Саїд Ісмаіглов: "В цьому році священний місяць Рамадан був дуже активним місяцем соціального служіння. Через те, що у нас велика кількість біженців, внутрішніх переселенців з Криму та Донбасу, ми особливу увагу звернули на благодійність. В усіх наших мечетях, і навіть на окупованій території, ми годували велику кількість людей, в тому числі в окупованому Донбасі. Наші імами привозили гроші, придбали продукти і ми у мечетях годували людей, адже там взагалі складно з продуктами і грошима. Робили так, аби особливо нужденні мусульмани отримували певну поміч від релігійних громад".

Мусульмани_Київ_1.jpg

Також муфтій підкреслив, що окрім того, вони розповсюджували продукти серед біженців у Херсонській області, на Донбасі, Львівщині, Запоріжжі та Києві.

Ураза.jpg

Мусульмани_Києва_5.jpg"Допомагали в першу чергу сиротам, багатодітним сім'ям, інвалідам, а також дітям тих мусульман, які загинули захищаючи Україну. У нас є певна своя статистика, вона не публічна, оскільки ми не можемо її публікувати, бо у людей є родичі на окупованих територіях. Але ми знаємо такі родини і перш за все ми надавали допомогу саме їм. Як я уже сказав, в цьому році Рамадан був місяцем активного соціального служіння, було багато грошових пожертв для допомоги іншим. Завдяки цим пожертвам від мусульман України нам вдалося виконати цю діяльність і ми будемо продовжувати її виконувати", - підкреслив муфтій.

Мусульмани_Київ_2.jpgМуфтій ДУМУ "Умма" наголосив, що сьогодні у мечеті людей дійсно багато, але скільки приходять на всі свята. Серед присутніх є певна кількість біженців з Донбасу та Криму, але завдяки тому, що працюють і інші місця, де виконується молитва, в Ісламському Культурному центрі не було аншлагу. "Як ми і планували було більше 2000 людей, велика кількість жінок з дітьми, чоловіків. Але великого напливу не було через те, що є інші молитовні місця, де збираються мусульмани у Києві", - додав він.

Ураза_3.jpgСвоїми емоціями і враженнями від цьогорічного Рамадану та сьогоднішнього свята поділилась з РІСУ Віра Фриндак, перша українка, яка вивчила Коран на пам'ять. Вона зауважила, що усі віруючі кожного року з нетерпінням чекають священного місяця. За її словами,  багато людей думають, що важко дотримуватись посту, але насправді це не так.

Ураза_2.jpg"Сьогодні відчуття великої радості, що Всевишній дав нам можливість попостити. Ми маємо велику надію, що Бог прийме наші молитви, наш піст. Цьогоріч ми у молитвах просили у Бога миру для України, для усіх міст, де страждають мусульмани. Звичайно, наші серця і наші молитви були з нашими братами, які постраждали від війни", - додала Віра Фриндак.