18 червня – перший день посту в Рамадан -2015

17.06.2015, 15:56
Духовне управління мусульман України «Умма», згідно з рішенням Європейської ради з фатв і досліджень, оголошує про настання Священного місяця Рамадан після заходу сонця 17 червня; відповідно, 18 червня стане першим днем посту в 2015 році.

Духовне управління мусульман України «Умма», згідно з рішенням Європейської ради з фатв і досліджень, оголошує про настання Священного місяця Рамадан після заходу сонця 17 червня; відповідно, 18 червня стане першим днем посту в 2015 році.

Крім того, увечері 17 червня після нічної молитви в усіх мечетях ДУМУ «Умма» здійснюватиметься перша в цьому році молитва таравіх — додаткова молитва в місяць посту, яка буде відбуватися щоночі протягом цього періоду. Існує також практика пророка Мухамеда, яка полягає в щоденному читанні Корану протягом Рамадану.

Наступний молодий місяць ознаменує закінчення посту і настання свята розговіння — Ід аль-фітр (тюрк. Ураза-байрам). Згідно з попередніми розрахунками, він припадатиме на 17 липня.

Як наголошують в Асоціації «Альраід» і ДУМУ «Умма», цього року піст у Рамадан укотре стане серйозним випробуванням для мусульман України не тільки через літню спеку і тривалість світлового дня (перша третина посту припадає на літнє сонцестояння), але також через окупацію Криму Російською Федерацією і частини Донбасу, яку контролюють бойовики. Крім цього, мусульмани України є також серед солдатів, які рятують нашу землю від військової агресії, яка загрожує життю і безпеці громадян України всіх віросповідань, а також сприяє порушенню територіальної цілісності країни. Багато мусульман є учасниками волонтерських рухів.

Тому, як йдеться у повідомсленні, зараз піст для мусульман стане не тільки періодом духовного очищення, наближення до Бога й переосмислення прожитого життя, але й часом активних дій, спрямованих на захист своєї Батьківщини і надання допомоги вимушеним переселенцям. Рамадан є одним з чотирьох місяців, у які діє заборона на ведення військових дій, окрім випадків, пов’язаних з необхідністю протидії військовій агресії, адже захист своєї землі є обов'язком кожного мусульманина.

Протягом усього місяця віряни будуть утримуватися від їжі, пиття й інтимних подружніх відносин від зорі до заходу сонця. Однак, як наголошують  в Асоціації «Альраід» і ДУМУ «Умма», Творець попереджає людей через свого Пророка: «Якщо людина не припинить брехати і бешкетувати — Бог не потребує її відмови від їжі і пиття».

Втім, хворі, подорожні, а також вагітні і жінки у період грудного вигодовування можуть постити в іншу пору року після завершення зазначених обставин. Ті, хто не може дотримуватися посту, зобов’язані нагодувати нужденних або роздати милостиню.

Особливо цінними є останні десять днів Рамадану, адже саме в одну з цих ночей пророку Мухамедові було дано перше одкровення Корану, і одна з них є Ніччю Величі, яка є «кращою з-поміж тисячі місяців» (Коран, 97:3). Той, хто вистоював цю ніч у молитві з вірою і надією на винагороду від Всевишнього, заслужить прощення за вчинені гріхи, – наголошують в Асоціації «Альраід» і ДУМУ «Умма».