• Головна
  • Новини
  • Духовному управлінню мусульман Криму влада Росії передає майно фонду Мустафи Джемілєва...

Духовному управлінню мусульман Криму влада Росії передає майно фонду Мустафи Джемілєва

15.05.2015, 10:36
З моменту створення фонду "Крим" його єдиним засновником був Мустафа Джемілєв, якому нині заборонений в'їзд на територію Росії і в анексований нею Крим.

Віце-прем'єр анексованого Росією Криму Руслан Бальбек заявив у вівторок журналістам у Сімферополі, що низка мусульманських релігійних об'єктів Криму, що перебувають у користуванні благодійного фонду "Крим", будуть передані Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК). Єдиним засновником фонду до 2104 був Мустафа Джемілєв  – лідер кримськотатарського національного руху, екс-голова Меджлісу кримськотатарського народу, який займав цю посаду з 1991 по 2013 рік, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Newsru та Інтерфакс.

"У 1990-і роки все майно, яке передавалося як об'єкти культурної спадщини кримським татарам або мусульманам Криму – все це було  на балансі фонду" Крим ". Зараз є звернення з боку громадськості, Духовного управління мусульман Криму, про те, щоб це майно передали ДУМК. Фонд "Крим" створювався як народний фонд кримських татар, і всі релігійні об'єкти, які були передані фонду у зв'язку з таким його статусом, тепер будуть передаватися ДУМК ", – сказав Бальбек.

Віце-прем'єр не уточнив, про які саме релігійних об'єктах йде мова, і не назвав їх число.

Раніше у вівторок Рада міністрів Криму передав ДУМК історичний і релігійний об'єкт – будівлю Зинджирли-медресе в Бахчисараї, а також мечеть в селі Амурське Красногвардійського району, які раніше перебували в користуванні фонду "Крим".

З моменту створення фонду "Крим" його єдиним засновником був Мустафа Джемілєв, якому нині заборонений в'їзд на територію Росії і в анексований нею Крим. У вересні 2014 Центральний районний суд Сімферополя задовольнив позов прокуратури Криму і зобов'язав фонд "Крим" вивести Джемілєва з числа засновників.