• Головна
  • Новини
  • Мусульмани України відзначають Ніч Упризначення або Ніч Могутності...

Мусульмани України відзначають Ніч Упризначення або Ніч Могутності

22.07.2014, 17:16
Мусульмани України разом із одновірцями по всьому світі з 26 на 27 Рамадана (ніч із 23 на 24 липня 2014 року) відзначатимуть Ніч Упризначення або Ніч Могутності (араб. Лейлят аль-Кадр).

Мусульмани України разом із одновірцями по всьому світі з 26 на 27 Рамадана (ніч із 23 на 24 липня 2014 року) відзначатимуть Ніч Упризначення або Ніч Могутності (араб. Лейлят аль-Кадр). 

Прихожани мечеті Ісламського культурного центру Києва зберуться о пів на дев’яту вечора  на заняття з Корану. Воно триватиме до вечірньої молитви, що розпочнеться о 21:03 та відкриє спеціальну програму з нагоди цієї дати. Про це РІСУ повідомили в ДУМУ Умма.

Як йдеться у повідомленні, у дні священного місяця Рамадан київський ІКЦ щовечора відвідує близько 700 осіб, але цієї ночі вірних завжди набагато більше. Після коранічної  бесіди (початок о 20:30) мусульмани перервуть свій піст водою та фініками — це станеться з початком вечірньої молитви-магриб о 21:03. По молитві відбудеться спільний іфтар — традиційна вечеря місяця Рамадан для відвідувачів ІКЦ, яку влаштовують на доброчинні пожертви.

Тільки в Рамадан окрім п’яти обов’язкових молитов мусульмани щоночі, індивідуально чи колективно, здійснюють молитву-таравіх. Після відпочинку, пригощання чаєм і кавою  та нічної молитви вірні молитимуться таравіх, а потім читатимуть Коран, вистоюватимуть додаткові нічні молитви-киям і врешті заговіються перед новим днем посту (спільний сніданок-сухур) — до настання вранішньої молитви о 3:16, тобто не спатимуть до світанку. 

Останні десять ночей священного місяця вважаються особливо цінними, адже, як наголошують  ДУМУ Умма, саме в одну з таких ночей Пророкові Мухаммадові було зіслано перші рядки Священного Корану. Усевишній каже у Своєму Писанні: «Воістину, Ми зіслали його (Коран) у Ніч Упризначення! Звідки ти міг знати, що це, Ніч Упризначення? Ніч Упризначення ліпша за тисячу місяців! Янголи й Дух (Джибриїл) сходять цієї ночі з дозволу Свого Господа, виконуючи Його волю. Вона — мир  до світання!» (Коран, 97:1–5).

Мусульмани переконані, що цієї ночі визначається термін життя й статки людей на рік наступний, і всякий вірний може отримати прощення своїх гріхів від Господа, якщо це каяття справді щире.

Як наголошують в ДУМУ Умма, Ніч Упризначення може припадати на 21, 23, 25, 27 або останню ніч місяця Рамадан». Отже, мусульмани найбільш ревні в поклонінні саме в ці ночі. Богослови зазначають приховану в цьому мудрість, бо вірні не покладаються тільки на одну з ночей Рамадану, але старанні в поклонінні протягом усіх 10 останніх ночей.