• Головна
  • Новини
  • Прихильники ісламістської організації "Хізб ут-Тахрір" масово тікають з Криму...

Прихильники ісламістської організації "Хізб ут-Тахрір" масово тікають з Криму

28.04.2014, 13:17
Значна кількість активістів і прихильників забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" виїхали з Криму після окупації півострова.

Значна кількість активістів і прихильників забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" виїхали з Криму після окупації півострова.

Про це розповів у понеділок перший заступник голови виконкому Всесвітнього конгресу татар Ренат Валіуллін, повідомляє УНІАН.

"В Сімферополі та Криму досить багато мечетей. Разом з тим є тенденції, є течії, які у свій час отримали досить широке поширення на Україні, скажімо, діяльність партії "Хізб ут-Тахрір", яка законом не заборонена в Україні, а у нас в Росії визнана екстремістською організацією", - сказав Валіуллін.

За його словами, після окупації Криму Росією доволі велика кількість прихильників ісламської організації залишили територію Криму. Він додав, що не хотів би називати конкретні цифри.

"Хізб ут-Тахрір" - ісламська організація, заснована в 1953 році в Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського суду. Декларованою метою діяльності організації є "відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату) і втілення в ньому ісламської системи". Діяльність "Хізб ут-Тахрір" на території ЄС заборонена в Німеччині (за антисемітську пропаганду), а також у Данії та Великобританії.

У Росії в лютому 2003 року Верховний суд РФ визнав організацію терористичною і заборонив її діяльність, що спричинило за собою залучення ряду учасників руху до кримінальної відповідальності, так, у жовтні 2008 року Національний антитерористичний комітет повідомив, що за рік був притягнутий до відповідальності 31 член угруповання в Татарстані, Башкортостані, Курганській і Челябінській областях.

В Україні організація не заборонена.