• Головна
  • Новини
  • У Сімферополі більше трьох тисяч кримських татар підтримали євроінтеграцію...

У Сімферополі більше трьох тисяч кримських татар підтримали євроінтеграцію

13.12.2013, 12:25
Тисячі кримських татар підтримали європейські прагнення України та вирушили на Майдан

Мітинг в КримуВ Криму, у Сімферополі, 10 грудня на мітинг на підтримку євроінтеграції вийшли більше трьох тисяч кримських татар. Серед присутніх були і українці, які вимагали подальшого просування в Європу та виступили проти діючої влади.

На Загальнокримський мітинг прибули кримські татари з багатьох районів півострова, повідомляє Духовне Управління Мусульман Криму. Вони тримали плакати з написами «Кримська влада чи почуй народ, чи забирайся», «Кримські татари - корінний народ Криму. Ми не дозволимо і далі нехтувати нашими правами!», «Колоніальна адміністрація Криму - порушення Конституції України», «Ми за Україну в Євросоюзі». У руках у них були національні українські прапори, прапори кримськотатарського народу і ЄС.

Збори стартували з виконання національного і кримськотатарського гімнів, після чого перед присутніми виступив Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв.

«Сьогодні ми бачимо, як підпалюють мечеті, порушуючи основне право людини на свободу віросповідання. Наш обов’язок — вимагати відновлення своїх порушених прав. Але ми повинні пам'ятати, що людяність — це основна якість, яка об'єднує всіх людей, незважаючи на їх національність, віросповідання, расу», — підкреслив він.

Потім слово перейшло до членів Меджлісу і ветеранам національного руху кримських татар після прочитання дуа. Виступаючі нагадали, що не варто припиняти мітинги, зажадавши від влади вирішення багаторічних проблем кримських татар.

На сцену також вийшов голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомивши, що частина мітингувальників відразу ж поїде до Києва на Евромайдан, щоб підтримати протест. Громадськість має намір постійно проводити акції до 18 травня 2014 року, коли будуть згадувати 70-ту річницю депортації кримських татар.

За результатами зборів було прийнято резолюцію з вимогами до Президента та Верховної Ради, в якої просять надати офіційний статус вищим представницьким органам кримських татар — Курултаю і Меджлісу.

***

Варто додати, що на Майдані в Києві присутні чимало кримських татар і жителів Криму, які підтримують протест і намагаються допомагати в багатьох сферах - і з проживанням, і з обігрівом, і з приготуванням їжі. Зокрема, вони кілька днів поспіль готували плов для всіх протестуючих.

Нагадаємо, 10 грудня за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, починаючи з 1950 року відзначається Міжнародний день прав людини. У цей день в 1948 році Генасамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини.