• Головна
  • Новини
  • Щороку кількість мусульман в Криму збільшується на тисячу осіб, - Муфтій...

Щороку кількість мусульман в Криму збільшується на тисячу осіб, - Муфтій

28.10.2013, 16:02
Щороку кількість мусульман в Криму збільшується на тисячу осіб, - Муфтій - фото 1

Кількість мусульман у Криму щорічно збільшується, як мінімум, на тисячу осіб. При цьому місцева влада перешкоджає зведенню необхідних культових об'єктів. Такі дані озвучив Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв під час виступу на останньому Курултаї мусульман Криму, повідомляє портал "Релігія в Україні".

1382960468_0.jpgКількість мусульман у Криму щорічно збільшується, як мінімум, на тисячу осіб. При цьому місцева влада перешкоджає зведенню необхідних культових об'єктів. Такі дані озвучив Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв під час виступу на останньому Курултаї мусульман Криму, повідомляє портал "Релігія в Україні".

"Кожен рік, у червні і липні, ми запрошуємо докторів з Туреччини і безкоштовно здійснюємо обрізання для приблизно 1000 хлопчиків у різних регіонах Криму", - сказав Муфтій.

За його свідченням, щороку також зростає кількість жертвоприношень тварин на Курбан.

"Цього року , - зазначив він, - представники діаспори, в першу чергу з Туреччини, а також з Німеччини, Бельгії та Румунії принесли в жертву близько 1000 тварин і з вашою допомогою роздали нашим співвітчизникам».

Зупинившись на проблемах з культовими установами, Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв відзначив : "Не тільки земельні ділянки та будівлі культових об'єктів додепортаціонного періоду, а й видані порівняно недавно рішення на виділення земельної ділянки під забудову мечеті скасовуються місцевою владою. З метою відібрати у мусульман місце для будівництва мечеті плетуться різні інтриги і, на жаль , деякі люди, які називають себе мусульманами беруть участь у них і заважають захищати права місцевої мусульманської громади. Судді з нашого народу, наприклад , дошкуляють нашим співвітчизникам, які ведуть боротьбу за ділянку під мечеть в селищі Доброе, деякі шовіністично налаштовані політики, що не визнають нічого, крім своїх інтересів, не упускають ні найменшої можливості для створення напруги у міжнаціональних відносинах і дестабілізації атмосфери миру в Криму" .

Кримські мусульмани , за словами Муфтія , стають свідками провокативних дій , акцій неповаги щодо їхніх духовних цінностей і прав. Як приклад, він назвав освячення святою водою православними священнослужителями сплячих мусульманських дітей у дитячих садах, встановлення хрестів, напади на мечеті та азізи.

"Щороку ми стаємо свідками як мінімум 4-5 подібних актів вандалізму, - сказав Муфтій, - На жаль , винуватців цих злочинів майже ніколи не знаходять і не карають. Все це показує нам, що в умах більшості тутешніх людей ще живе стара комуністична, сталінсько-фашистська ідеологія, і серед нас чимало людей, яким чужі загальнолюдські цінності".