• Головна
  • Новини
  • Ісламська партія «Хізб-ут-Тахрір» знову заявила про себе в Криму...

Ісламська партія «Хізб-ут-Тахрір» знову заявила про себе в Криму

24.11.2012, 10:00
Ісламська партія «Хізб-ут-Тахрір» знову заявила про себе в Криму - фото 1
В Духовному управлінні мусульман Криму повідомили, що не підтримують акцію, яку Хізб-ут-Тахрір провела біля Російського консульства в Сімферополі.

exklusiv.gifХізб_ут_Тахрір.jpgЗа повідомленнями Духовного управління мусульман Криму, 10 листопада у мечеті селища Іслям-Терек (Кіровське) стався інцидент, який переріс у бійку. В результаті рукоприкладства прихильника партії Хізб-ут-Тахрір Рефата Мамбетова постраждав імам мечеті селища Іслям Сулейманов. Йому було нанесенні удари руками та головою внаслідок чого лікарі констатували травми носа - перелом носової перегородки, струс головного мозку, численні удари і садни.

Як повідомив РІСУ прес-секретар ДУМК Айдер Аджимамбетов, за результатами суд-медекспертизи будуть прийматись рішення про подальші дії організації. Також в Духовному управлінні повідомили, що не підтримують акцію, яку Хізб-ут-Тахрір провела біля Російського консульства в Сімферополі.

20 листопада активісти цієї ісламської партії вийшли на мітинг до стін дипустанови. Головна вимога протестувальників – звільнення членів партії, затриманих в Москві на початку листопада, за підозрою у підготовці теракту. Незважаючи на заборону суду проводити акцію у Сімферополі, близько 50 людей прийшли з транспарантами до стін консульства.

Духовне управління мусульман Криму не є політичною структурою та не підтримує будь-які політичні партії та їх ідеологію, прокоментували нам цю подію в ДУМК. Головною метою управління є задоволення духовних потреб мусульман півострову, у той же час структура не пов’язує свою діяльність з політикою.

Довідка: Політична партія та організація «Хізб ут-Тахрір» заснована в 1952 році та діє в низці країн світу, сповідуючи принципи ісламського фундаменталізму. Метою діяльності вважає Відновлення Халіфату в Всесвітніх масштабах. У деяк країнах діє легально; але заборонена у всіх арабських державах, Туреччины, Росії, Австралії. В цих країнах її вважають екстремістськими.

В Україні діяльність організації також була пов’язана з кількома скандалами, але прибічники партії, об’єднані в релігійні громади, легально продовжують свою діяльність. Їх  кількість за різним даним оцінюється від 1 до 3 тис. чоловік.